– Arbetsmiljöproblem, menar Nujin Alacabek Darwich (V) om att kommunen inte redovisat för resan till MIPIM i Cannes.

Huddinge kommun i Cannes för att träffa svenskar

Av Pia Cossa Åkesson, Christian Gradholt, Bille Sirén
36 likes på Facebook. I övrigt har det varit svårt för kommuninvånarna att se något tydligt resultat från kommunens omstridda resa till fastighetsmässan MIPIM i Cannes.
MIPIM (Le marché international des professionnels de l’immobilier) är en internationell fastighetsmässa som årligen hålls i Cannes. 2017 deltog 24200 personer från över 100 olika länder och Huddinge skickade fyra tjänstemän och en förtroendevald. Representanter från andra kommuner har tidigare hamnat i blåsväder efter att ha slarvat med skattepengar på mässan.

Den 14 mars checkade kommunstyrelsens ordförande Daniel Dronjak (M) och ett antal tjänstemän från Huddinge kommun in på ett hotell i Cannes för att delta i fastighetsmässan MIPIM. Hotellnotan landade totalt på 23 981 kronor.

 

Syftet med resan var enligt kommunen att främja utvecklingen i Huddinge men någon information om deltagandet på mässan nådde varken kommunens invånare eller andra politiker i kommunstyrelsen. Daniel Dronjak höll under mässan ett föredrag inför 147 gäster från fastighetsbranschen och kommuner. Alla var svenskar. Föredraget tog fem minuter.

 

Hur resan till Cannes går ihop med Huddinges satsning på hållbar utveckling “kan diskuteras”, enligt Signe Wernberg, områdesstrateg för Flemingsberg som var med på resan. Hon tycker att konferensen lika gärna kunnat hållas i Stockholm.

– Vi tar i beaktande vad som är rimligt inom ramen för Huddinges resepolicy, säger Wernberg.

Men är det rimligt att flyga till Cannes för att träffa svenskar?

– Den frågan får du ta med kommunledningen, säger hon.

Kommunledningen svarar

Dronjak vill inte kommentera resan till Cannes utan hänvisar till kommunens näringslivschef Pia Forsberg, som även hon deltog i resan. Enligt henne gagnar mässan Huddinge eftersom kommunen växer och satsar på hållbar utveckling.

– ­MIPIM är en av våra viktigaste mötesplatser, då vi möter samhällsbyggare för bostäder, fastigheter och arbetsplatser, investerare, men även för omvärldsanalys och kompetensutveckling, säger Forsberg.

Enligt Forsberg följer man upp arbetet med möten både externt och internt. Däremot håller inte oppositionen med om att uppföljningsmöten hållits eller att rapportering skett.

Brist på information ett arbetsmiljöproblem

Marica Lindblad (MP) säger att resor utomlands vanligtvis redovisas tydligt för kommunstyrelsen. I fallet MIPIM och resan till Cannes har de endast fått en kort muntlig rapport.

­– Det känns nästan som om de försöker ursäkta sig själva över att de är där, säger Lindblad.

Inte heller kommunalråden Ann-Marie Högberg (S) eller Arnold Boström (SD) har sett någon rapport från besöket på MIPIM.

­– Jag vet ingenting mer än att de har varit iväg, säger Boström.

Bristen på information från den styrande koalitionen till oppositionen är ett problem som ofta tas upp. Kommunalrådet Nujin Alacabek Darwich (V) ser frågan som ett arbetsmiljöproblem.

­– Vi får kämpa oss till relevant information. Det blir en svår arbetssituation och svårt att fatta bra beslut, säger hon.

“Det finns inget allmänintresse”

Utöver den bristfälliga informationen inom kommunstyrelsen har ingen information om Cannes-mässan nått allmänheten. Däremot har man under våren kunnat läsa om bland annat en klubbad årsredovisning från 2016, en breddad påfart vid Lindvreten och pågående sandsopning. Ingenting om att man har skickat en delegation, inte vad som pågick vid mässan och inte vad det kan ha för betydelse för kommunens invånare. Detta förklarar Pia Forsberg med att hon anser att det inte finns något allmänintresse i vad som sker under mässan.

– När det handlar om affärer så kan vi inte alltid redovisa allt. Vissa saker kan inte vara offentliga under förhandlingarna, säger Forsberg.

Forsberg säger att det kommuninvånaren i Huddinge får ut av resan till Cannes förhoppningsvis är en bra och hållbar utveckling av Huddinge kommun. Men det enda konkreta som Huddinge har att uppvisa hittills är 36 likes på Daniel Dronjaks Facebook.