Tor Svensson, Intendent på Visättraskolan tycker att eleverna ska få hemlagad mat. Foto:Rickard Tollstoy

Inget hemlagat för Visättraskolan

Av Pauline Laine, Rickard Tollstoy och Hanna Åkesson
Visättraskolan i Flemingsberg vill ha ett nytt kök. I nuläget köps maten in från en annan skola, Vistaskolan. Drömmen om att bygga om sitt mottagningskök till ett riktigt tillagningskök lever fortfarande men Huddinge kommun väljer att lägga pengarna på annat.
– Vi vill ha ett riktigt kök så vi kan få fräsch mat som doftar gott, säger två elever som går i sexan.

-61 procent av landets kommunala grundskolor har tillagningskök i direkt anslutning till sina skolrestauranger.

-Sverige och Finland är de enda länderna i världen som erbjuder alla elever i grundskolan kostnadsfri skollunch oberoende av föräldrarnas inkomst.

-Sedan juli 2011 är det inskrivet i skollagen att maten som serveras i grundskolan inte bara ska vara avgiftsfri utan även näringsriktig.

Källa: Livsmedelsverket

I över två år har Visättraskolan bett kommunen om att få ett tillagningskök, men blivit nekade. Skolan och kommunen är överrens om att det är en lokal- och kostnadsfråga. Istället satsas det på nya för- och grundskoleplatser i och med befolkningsökningen i Huddinge. Enligt Tor Svensson, intendent på Visättraskolan, har det diskuterats om att eventuellt bygga en helt ny, större Visättraskola, och därför vill kommunen inte prioritera ett nytt kök i den nuvarande skolan.

 

 

Maten inte lika uppskattad efter uppvärmning

Fyra av de 31 kommunala grundskolorna i Huddinge kommun har fortfarande bara uppvärmningskök och får köpa in sin mat från andra skolor. Till Visättra levereras maten 09.30 och lunchserveringen startar 11.00 till de första eleverna. Maxgränsen som mat får stå i värmeskåp enligt kommunen är två timmar och även om maten på Visättraskolan inte befinner sig under uppvärmning längre än så, finns det de som anser att kvaliteten på maten försämras.
– Oavsett hur bra maten är tillagad blir den inte detsamma när den fått stå i uppvärmningskök i två timmar, säger Tor Svensson på Visättraskolan. Anledningen till att Visättraskolan inte får laga skollunch i köket idag är att det inte lever upp till EU:s livsmedelshygieniska krav och standard på utrustning. Dock får de laga lite mat i sitt kök och Visättra tillagar allt de får och kan själva. Hemlagad soppa och sallad serveras varje dag utöver maten de köper in.

 

 

Visättraskolan är inte ensamma om att engagera sig

Det är inte bara skolorna som drivit frågan om tillagningskök. Även politiker inom kommunen har engagerat sig. En av dem är Peter Johansson, politisk sekreterare (MP).
– Anledningen till att vi vill bygga tillagningskök är för att kvaliteten på maten då blir betydligt bättre, säger Peter Johansson. 2015 skrev han en motion tillsammans med två kollegor om tillagningskök, som dock fick avslag eftersom nya för- och grundskoleplatser prioriterades.

 

 

Tillagningskök skulle gynna skolan

I nuläget betalar Visättraskolan 20 kronor per portion för sina 370 elever, men eftersom de också får betala för transporten från skolan där maten tillagas, Vistaskolan, stiger kostnaderna. Rent ekonomiskt hade det i längden gynnat skolan om man fått tillgång till ett riktigt tillagningskök, menar Tor Svensson. Enligt kökschefen Jonny Gson Nyberg, ligger Vistaskolans råvarukostnad på 13 kronor per elev. Om Visättraskolan skulle få tillstånd att laga sin egen mat, skulle de i så fall spara sju kronor per måltid. En summa som på ett år skulle överstiga 945000 kronor. Men ett nytt tillagningskök i Visättraskolan skulle kosta tio miljoner. Tina Lundin, lokalstrateg på Huddinge kommun, säger dock att beslutet inte endast är ekonomiskt.
– De nuvarande lokalerna inte är tillräckligt stora och en eventuell ombyggnation skulle påverka resterande byggnader i skolan som då skulle behöva ersättas. Ett så stort projekt har vi inte möjlighet att prioritera i nuläget, då fokus ligger på att få fram tillräckligt antal skolplatser inom kommunen, säger Tina Lundin.