Foto/Montage: Ida Tikka

De tvingas resa en timme – när lagen inte får plats

Av Svante Störlinge, Ida Tikka
Huddinges ishallar är hett villebråd. För få istider blir ett problem och lag tvingas flytta på sig. Resultatet blir timslånga restider och lag som bortprioriteras till fördel för mindre klubbar. Nu ska kommunen se över sitt arbete.

I våras gick hockeyklubben Drevviken HK ut med att man säsongen 2018/2019 skulle flytta från Visättra ishall i Flemingsberg till Stortorpshallen i Trångsund. Det har under hösten fått konsekvenser för andra lag som håller till i samma hall. Motions- och damlaget i Trångsunds IF, Trånkan Queens, skickade i mitten av november in ett klagomål till Huddinge kommun gällande att de, som ett av Trångsunds så kallade rekreationslag, känt sig bortprioriterade till förmån för den externa hyresgästen Drevviken. I klagomålet till kommunen beskrev man bland annat problemet att flera av lagets spelare inte har möjligheten att ta sig till träningarna.

– Varför lägger man en nystartad förening här? Det är för få tider och då får rekreationslagen flytta på sig och det är ju inte korrekt, kommenterar Trångsunds sportchef Roger Dahlström situationen och tillägger:

– Det är fördelningsprincipen från kommunen som är konstig.

Restiden till nya hallen – en timme

Nu tvingas alltså Trånkan Queens lägga stora delar av sin verksamhet i Segeltorp istället för i Trångsund där klubben egentligen håller till. Detta kan innebära restid på uppemot en timme kommunal resväg, inklusive promenad, för att ta sig till Segeltorpshallen vid Kungens Kurva från Trångsund. Detta samtidigt som det exempelvis endast tar några minuter med buss från Trångsunds torg till Stortorpshallen (se grafik).

       

Med transport av utrustning och liknande blir det ett problem för spelarna att förflytta sig och materialet mellan hallarna. Lägg därtill saker som jobb och familjeliv som spelar in. I klagomålet formulerar man sig på följande vis:

”Tyvärr har vi nu på något vis blivit tvingade att åka till Segeltorp för att träna varannan vecka, något som innebär att flera av oss spelare inte kommer kunna ta oss till träningarna med vår utrustning i tid. Det är tråkigt att vi som damlag i Trångsunds IF blir avhysta för att Drevviken HK (ett herrlag) ska få ta mer plats.”

Problemet: För få tider och begränsade resurser

Roger Dahlström är alltså kritisk mot fördelningsmodellen gällande istider. Ett rekreationslag som Trånkan Queens räknas med andra ord inte in i den kommunala potten. När Nytt i Flempan pratar med Linda Örneblad, chef för idrott och anläggning på kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge kommun, nämner hon bland annat klubbens storlek. Detta samtidigt som den större hyresgästen tvingas flytta ett lag till förmån för en mindre klubb. Enligt henne får Trångsund inte plats i sin hall och flyttas då till Segeltorp, men samtidigt får Drevviken alltså en del av tiderna i ”Trånkans” hall.

– Vi fördelar tiderna efter föreningens storlek. Trångsund får tid i Segeltorp för att de inte får plats i sin egen verksamhet, säger Linda Örneblad, chef för idrott och anläggning på kultur- och fritidsförvaltningen i Huddinge kommun.

Enligt klubbarnas respektive hemsidor har Drevviken under november månad nio träningstider (varav en ställts in) samtidigt som Trånkan Queens endast har sex. Detta jämfört med att Trångsunds rekreationslag i november 2017 hade just nio träningstider i Stortorpshallen. Att det ser ut som det gör är beklagligt menar Örneblad.

– Ingen förening är ordinarie. Självklart finns en historia men man flyttar inte en hel förening över hela kommunen. Vi kan inte heller stänga ute föreningar och Trångsund är inte ensamma om situationen, säger hon och avslutar:

– Det är en fin tanke att alla ska kunna idrotta livet ut och klubbarna gör ett jättebra jobb för att prioritera rekreationslagen. Tyvärr finns det inte tillräckligt med plats i ishallarna.