Bup i Huddinge har kortat sina väntetider

Av Felicia Lotsander och Gabriella Elkhouri
Väntetiderna hos BUP i Huddinge är kortare nu än för fem år sedan. Ändå uppfyller de bara vårdgarantin i 6 av 10 fall. Föräldrar till barn och unga som går där har olika erfarenheter.
BUP är en förkortning för barn- och ungdomspsykiatrin och är en mottagning där du kan få hjälp om du mår dåligt. BUP hjälper dig att reda ut vilka svårigheter du har och ger behandling.

VÅRDGARANTIN Stockholms läns landsting har som mål att minst 90% ska få komma på ett första samtal inom trettio dagar och att 80% ska få komma på fortsatt utredning inom ytterligare trettio dagar. Garantin gäller inte om patienten har haft ett besök inbokat men uteblivit på grund av medicinska orsaker. Det kallas medicinsk orsakad väntan (MOV).

BUP i Huddinge är bättre på att erbjuda vård i tid nu än tidigare. Ändå tar det för lång tid i flera fall. En förälder fick vänta i tio månader på utredning och var inte nöjd med hjälpen som familjen fick. Familjen sökte sig tillslut till en annan mottagning och fick bättre hjälp där.

 

–  Det är stora problem med de långa väntetiderna. Barnen mår redan väldigt dåligt och behöver komma i kontakt fort och få hjälp, säger en annan förälder som går hos BUP i Huddinge nu.

 

En annan förälder berättar att hans barn uppvisade tecken på att det kanske skulle kunna finnas en diagnos och att de då sökte hjälp hos BUP i Huddinge. En utredning skulle bli av snabbt så att skolan kunde få eventuella resurser på plats till skolstart. Ändå tog det drygt ett år efter det att familjen sökt hjälp tills det att utredningen var färdig. Då hade barnet hunnit börja i skolan.

 

– Vi är glada att vi fick vård men ett år är nog smärtgränsen, säger han.

 

Andra är mer nöjda med hjälpen de fått. En mamma berättar att de bara väntade i tre veckor på sitt första samtal och var nöjda med det. Personalen hon var i kontakt med var också proffsig enligt henne, däremot tyckte hon att de var dåliga på att svara i telefon i tid.

 

Malin Bössman är enhetschef på BUP i Huddinge. Hon berättar att det är en fråga om att man prioriterar de barn och unga som har störst behov av att få vård snabbt.

 

– Detta innebär att vissa patienter får fördjupad utredning/behandling direkt efter första besök medan andra kan få vänta samt att akuta ärenden alltid prioriteras. Målet är att starta fördjupad utredning inom 90 dagar, säger Malin Bössman.

 

Inom trettio dagar efter att man sökt vård ska man få komma på ett första samtal hos barn och ungdomspsykiatrin. Att få komma på en första samtal innebär att man får en bedömning av sin situation. BUP i Huddinge uppfyllde det för alla som sökte hjälp under januari 2019. Efter det första samtalet ska man få komma på en fortsatt utredning inom ytterligare trettio dagar. Det uppfyllde man bara i sex av tio fall på BUP i Huddinge. En fortsatt utredning innebär att man påbörjar en utredning av den psykiska hälsan och livssituationen.

 

Efter det kan man påbörja sin behandling. Behandlingen innebär att man börjar med läkemedel eller stödjande samtal.

Stefan* som tidigare arbetat på en annan BUP-mottagning i Stockholm tror att de utmaningar som olika BUP-mottagningar står inför beror på ett ökat inflöde av patienter.

 

– Det är inte som att personalstyrkan vuxit i samma takt. Såklart försöker de som jobbar kompensera genom att effektivisera sitt arbete men det räcker liksom inte det skulle behövas fler anställda.

 

I jämförelse med andra mottagningar i stockholm är BUP Huddinge medelbra på att hålla väntetiderna nere. Solnas mottagning är en av de sämsta på att ge vård i tid i stockholmsområdet. De uppfyller bara vårdgarantin i 30 procent av fallen när det kommer till ett första samtal. Dock får fyra av fem påbörja sin utredning i tid efter det. I Ektorp i Nacka får mer än nio av tio komma i tid på både första samtal, utredning och behandling. De är därför bland de snabbaste mottagningarna i Stockholmsområdet.

 

*Stefan heter egentligen något annat