Här syns ett vitt hus med träd framför. Längst ner till höger finns även en bild på kommunpolisen Anna Schelin.

Anna Schelin menar att Grannsamverkan är en viktig metod för att förebygga inbrott: Foto: Beatrice Söderlund, pressbild: Polisen

Inbrott ökar i Huddinge

Av Beatrice Söderlund
Inbrotten i Huddinge fortsätter att öka. Redan under perioden januari till april 2019 kom det in 123 anmälningar om inbrott, varav 90 fullbordades.

– Inbrotten är ett stort orosmoment för många, det är en integritetskränkning, säger kommunpolisen Anna Schelin.

 

I Huddinge kommun arbetar man med Grannsamverkan och Huddinge Grannstöd för att motverka inbrott och skadegörelse. Det innebär att grannar i ett  bostadsområde hjälps åt att bevaka bostäderna i området i samarbete med polisen och kommunen.

 

– Grannsamverkan är oerhört viktigt, det är polisens öron och ögon. Det är omöjligt för polisen att kunna vara på alla platser överallt, därför är det ett effektivt sätt att arbeta med grannsamverkan, säger Anna Schelin.

 

“För få som engagerar sig”

Grannstöd sponsras av Huddinge kommun och får ekonomiska bidrag från villaägarföreningar, bostadsrättsföreningar och samfälligheter. Pensionären Kim Kimreus, ordförande för Grannstöd Huddinge, har kontakt med kommunen och polisen. Han upplever att det är för få i områdena som engagerar sig.

Här är en av bilarna som Grannstöd kör runt i för att bevaka bostadsområden. Bild: Kim Kimreus

 

– Vi är alltid två personer som åker runt i bilen. Tyvärr så har vi inte tillräckligt med folk så vi kan fylla alla våra pass i veckan. Vår avsikt är att observera och att synas i områdena. Vi som jobbar med detta tror iallafall på idéen, säger Kim Kimreus.

 

Anna Schelin betonar att inbrott är ett av polisens mest prioriterade områden i Huddinge och grannsamverkan är en viktig metod. Villaägare kan försvåra för tjuven genom att visa sig ute och ha kommunikation med människorna i sitt bostadsområde.

 

– Det är viktigt att säga hej till människor man inte känner igen. Det är främst radhus och villor som drabbas av inbrott i Huddinge. Tjuvarna tar sig ofta in via baksidan av huset, där det är insynsskyddat.

 

 


Från 2013 till 2018 har totala anmälningar av inbrott i Huddinge ökat medan anmälningarna i grannkommunerna Botkyrka och Haninge har minskat. Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) tog polisen emot 750 anmälningar om inbrottsstöld i Huddinge kommun per 100 000 invånare förra året. Haninge hade 585 anmälningar om inbrott per 100 000 invånare, och Botkyrka 698.

 

 

Fram till den 23 april kom det in 123 anmälningar om inbrott, varav 90 fullbordade och 33 är försök. Under samma period 2017 var det bara 91 anmälningar och 74 fullbordade.

 

Anna Schelin menar att det är viktigt att vara uppmärksam. Ifall tjuven inte blir upptäckt under inbrottet ökar risken med 50 procent att det blir ytterligare inbrott i samma område de närmaste sju till fjorton dagarna.

 

 


“Var inte hotfull mot tjuven, ta istället signalement”

Vanliga metoder för att ta sig in i en bostad är att inbrottstjuven krossar fönsterrutan på baksidan, bryter upp ytterdörren eller klättrar upp på stegar och bryter upp fönster. De letar ofta efter smycken, kontanter, småelektronik och eventuella pass.

 

– Inbrottstjuvar vill aldrig bli upptäckta eller sedda. Försök inte stoppa tjuven, vi från polisen uppmanar att ringa 112. Men att även ta signalement och eventuellt registreringsnummer på bilen, det ger jättemycket för oss, avslutar Anna Schelin.

 

Källa Brottsförebyggande rådet (BRÅ). Totalt anmälda inbrott i Botkyrka kommun, Huddinge kommun och Haninge kommun åren 2013 och 2018.