Foto: Pixabay

Stor skillnad i betyg bland könen

Av Emanuel Nashed
Tjejer får bättre betyg än killar när de går ut grundskolan. Det visar statistik från Skolverket. Störst är skillnaden i Trångsund.

Flickor går ut grundskolan med bättre betyg än pojkar i hela Sverige och Huddinge är inget undantag. Statistik från 2018 visar att i tio av fjorton grundskolor i kommunen går tjejerna ut med högre betyg än killarna.

I Trångssundsskolan är skillnaden störst. Förra året gick tjejerna ut årskurs nio med ett snitt på 264,6 poäng och killarna med ett snitt på 216,7 poäng. Det är en skillnad på 47,9 poäng.

Ett stenkast därifrån, i grannskolan Edboskolan, kan man dock se en motsatt trend. Edboskolan är en av de fyra skolorna där pojkarna gick ut med bättre betyg än flickorna ifjol. Pojkarna hade läsåret 17/18 ett snitt på 256,7 poäng medan flickorna hade ett snitt på 237,7 poäng när de gick ut grundskolan. Skillnaden på 19 poäng är den största avvikelsen i pojkarnas favör i kommunen.

–  Det är svårt att svara på varför det blev så just i den årskullen, det är många faktorer som spelar roll. Det skapades en kultur i just den klassen bland killarna där de värdesatte höga betyg och flera av dem var väldigt begåvade. Sedan får man inte glömma att alla är individer, ser man till tidigare år har det sett annorlunda ut, säger Thomas Österås, rektor på Edboskolan.

Rektorn är medveten om att tjejer generellt får bättre betyg än killar när de går ut nian. Edboskolan går från och med läsåret 18/19 bara upp till årskurs sex men arbetet börjar mycket tidigare än så menar Thomas Österås.

– Vi jobbar mycket med hur man sätter samman grupper och så tidigt som möjligt ta reda på vad eleven behöver. Om vi har koll på eleverna är det lättare för oss att tidigt sätta in det stöd som de behöver, säger Thomas Österås.

 

”Det ska vara en jämställd skola”

Siffrorna från Skolverket visar även att tjejer i större utsträckning har högre slutbetyg i relation till sina resultat på nationella proven jämfört med killar. Moderaternas Jelena Drenjanin är ansvarig för grundskolefrågor i Huddinge kommun.

– Det ska vara en jämställd skola och det är något vi jobbar med och följer upp på kommunen, det är därför det tas fram könsbaserad statistik. Det är svårt att läsa av något konkret resultat från de senaste årens statistik men en sak man jobbat med är att bedöma det som faktiskt ska bedömas och inte om en elev t.ex. är lite stökig.

Totalt i Huddinges alla kommunala skolor har tjejer 24 poäng bättre i snitt än pojkarna 2018.

– Om man ska vara väldigt generell kan man oftare se en ”anti-plugg”-kultur bland killar, där det inte är lika coolt att plugga. Det gäller såklart inte alla och det är såklart många andra faktorer som spelar roll, säger Jelena Drenjanin.