Kenneth och Rut på Vikingagården seniorcentrum. Foto: Agnes Siverman

Skollunch för pensionärer - vinnande koncept

Av Agnes Siverman, Marion Sidwall, Sofia Staaf
I tio år har pensionärer kunnat äta lunch i Huddinge kommuns skolor. Nu uppmärksammas initiativet på flera håll i landet och många ser till Huddinge som en föregångskommun i satsningen.
  • För 41 kronor får man varmrätt, smör och bröd, dryck och sallad.
  • Det är kommunfullmäktige i varje region som ansvarar för initiativet.
  • Enligt Livsmedelsverket bör en skollunch täcka cirka 30 procent av dagsbehovet av energi och näringsämnen.

– Jag har ätit många gånger på olika skolor, det är perfekt och god mat. Här får man i sig mat av hela paletten. Toppen! säger Inger Högström, en pensionär som regelbundet går och äter skollunch.

I Huddinge kommun har konceptet varit väldigt lyckat. Så pass lyckat att många andra kommuner ser till Huddinge som exempel. I Kumla utforskar man möjligheterna att införa ett liknande koncept baserat på Huddinges erfarenheter. Trots detta vet många inte vad de kan gå miste om.

Uppskattat bland deltagare och anhöriga

Liselotte Johansson jobbar på Vikingagårdens seniorcentrum, en fritidsgård för pensionärer. Hon går och äter skollunch på Huddinge gymnasium med sina seniorer regelbundet sedan ett år tillbaka. 

 – De är jättenöjda, de tycker att det är jättegod mat. De träffar elever och matsalspersonal och pratar med dem. De får en promenad och en fin social samvaro. Det är väldigt uppskattat, säger hon.  

Liselotte Johansson skriver ut matsedel till pensionärerna varje vecka så bestämmer de efter den när de vill gå dit och äta. När det serveras fisk så går de alltid dit. 

– Vi tycker att det är nyttigt för ungdomarna att se oss äldre för att visa att vi fortfarande finns. När vi kommer till skolan så pratar de med oss och tar hand om oss. En gång bad jag en elev gå och hämta servetter till mig och det gjorde de på direkten, berättar Rut, 92. 

– Om vi inte kommer dit varje vecka så undrar eleverna och kökspersonalen vart vi har tagit vägen. Vi är väldigt uppskattade! fortsätter Kenneth, 69.

– Det brukar variera beroende på vad för mat som serveras men det brukar komma 10-15 pensionärer om dagen, berättar Catharina Björkander som är restaurangchef på Sjödalsgymnasiet. 

– Det känns som att pensionärerna har varit här och ätit i över 100 års tid, säger Mikael Bäckman, kökschef på Annerstaskolan. 

– Det är bra mat för dem, det beror på hur matsedeln ser ut om de dyker upp eller inte, fortsätter han.

Röster från boende i Huddinge

Kaarina Okkonen, 82, kände inte till det här med skolluncher förrän helt nyligen.

– Jag visste inte om att det fanns men en man berättade för mig att han brukar äta lunch där det erbjuds för pensionärer. Han köper kuponger i Huddinge kommuns lokaler. Jag bor en bit ifrån men skulle gärna gå till skolor och äta om det var nära. 

Helena Burman, 45, hade inte heller hört talas om möjligheten som finns för hungriga pensionärer. 

– När jag var liten var det blandade känslor kring skolmaten. För mig är det viktigt med vad det är i maten och vilka råvaror som används. Det är av stor betydelse för om jag skulle äta i en skola som erbjuder pensionärslunch.

Konceptet har nästan endast fått positiva reaktioner, kanske något som fler kommuner borde erbjuda. När flera kommuner tvingas skära ned på äldrevården som i Ystad, där det utforskats om man verkligen ska servera varm mat till pensionärer kanske svaret ligger i flera initiativ som detta. 

– Det känns väldigt tryggt, säger Katarina Halldén, om att hennes pappa ofta äter på skolan.