Huddinge centrum, foto: Clara Wallin

Ljusgran väcker starka reaktioner

Av Clara Wallin, Gustav Westlund och EmilioValdes
Huddingeborna ställer sig skeptiska till julgransbytet. Den traditionella gran som varje år lyser upp Huddinge centrum byts nu ut mot en ljusgran. Det kommunala bostadsbolaget Huge beslöt att slå ett slag för en mer hållbar miljö och ekonomi.

 -Julgranen ger julkänsla. Den inger stämning i centrum och jag tycker den är vacker. Att använda miljöskäl för att skippa julgranen känns som ett spel för galleriet, jag tror det handlar om ren och skär snålhet från Huges håll! säger Anne Borg, 57 år i Huddinge.

 

Huge Bostäder AB äger och driver flera centrum, däribland Huddinges. Hösten 2019 togs beslutet att köpa in en ljusgran istället för en traditionell gran på Stora torget.
Reaktionerna har varit starka på sociala medier. Därför valde Nytt i Flempan att fråga människor i Huddinge centrum om vad de tycker om beslutet.

– Jag tycker det blir löjligt att använda miljön som ett slagträ för ett sånt här beslut. Vill man göra skillnad för miljön kan man satsa på annat, säger Björn Rehnlund, boende i Huddinge.

     

När Nytt i Flempan granskar fakturorna för de två senaste åren som rör inköp av julgranar framgår det att 2017 års gran kostade skattebetalarna 36 000 kronor. 2018 låg den summan på 56 000 kronor. En ökning med runt 20 000 kronor. Ljusgranen kommer att kosta 9000 kronor. Människor som får ta del av fakturorna blir förvånade hur höga kostnaderna har varit för de tidigare granarna.

 - Oj jag trodde inte det var så dyrt med en riktig gran. Det är ett bra sätt att spara pengar om det handlar om såna summor. Då får jag hoppas att de överblivna pengarna används till något bra bara, säger Björn Rehnlund.

 

En ljusgran sparar både pengar och miljö

 

I Huges miljöpolicy framgår det att de strävar efter att ha lägsta möjliga miljöpåverkan i sin verksamhet. Alla medarbetare omfattas av detta. Beslutet gällande årets gran kan ses som ett steg i rätt riktning i deras sätt att arbeta med miljön.

- En ljusgran är mer miljövänlig ur flera aspekter. Det är LED-ljus i ljusgranen, vilket drar minimalt med energi. Vi köper in ljusgranarna så att vi kan återanvända dem flera gånger. Vi slipper hugga granar som vuxit sig stora i en skog och transportera dem hit för att njuta av dem i ynka fyra veckor, säger Ellinor Dässmann, hållbarhetsstrateg på Huge.


De Huddingebor som tyckt till kring beslutet är omedvetna om priset för julgranar. Åsikterna ändras när de svart på vitt får se vad en gran faktiskt kostar skattebetalarna. Att den dessutom i längden blir ett mer hållbart sätt att skapa julstämning på ses som ett plus. Att man anger miljöskäl kan verka abstrakt och en enkel ursäkt för själva bytet.

- Hade jag vetat vad det faktiskt kostar oss skattebetalare hade jag haft en mer positiv inställning till detta, går den att återanvända finns det ett miljötänk i det hela vilket jag ser som ett plus, uppger Anne Borg

 

Huge var medvetna om att bytet skulle väcka reaktioner. Därför skulle en tydligare kommunikation skapat ett bättre förståelse hos Huddingeborna.

– Visst kunde vi ha varit ännu tydligare med att julgranen inte försvinner utan ersätts av en ljusgran, men det har inte heller varit helt lätt att komma förbi reaktionerna på julgranen, säger Cristina Gonzalez Pons, kommunikationschef på Huge.