Huddingeborna oense om skolmatens kvalité

Av Wilma Wernersson, Johan Bjernevall och Sanna Kalla
Klagomål på specialkosten har kommit in till kommunen på olika skolor, samtidigt som andra elever hyllar sin kökspersonal och maten de blir serverade. Nytt i Flempan har granskat skolmat i Huddinge kommun.
Glutenintolerant:Tunntarmen blir inflammerad och inte kan ta upp näring som den ska. Symtom: diarré, gaser i magen, trötthet och att gå ner i vikt.

Laktosintolerant: Minskad förmåga att ta upp laktos det vill säga mjölksocker från maten. Symtom: gaser, diarré, magknip och uppblåst mage.

Mjölkproteinallergi: En allergi mot proteinerna i mjölk där den drabbade kan få mycket allvarliga reaktioner av ytterst lite mjölkprotein i maten. Symtomen kan variera från magont, kräkningar, eksem eller allergisk chock.

Vegetarian: En vegetarian äter varken kött, fågel, fisk eller skaldjur.

Vegan: Exkluderar kött, fisk, fågel och skaldjur, ägg och mejeriprodukter. Vissa anammar en helt vegansk livsstil där ex läder, skinn, ull, dun, vax utesluts men även andra produkter som testats på djur.

Maten är katastrof” “Man måste ta maten från mitten för att undvika bränd mat” är några exempel på kommentarer från föräldrar till elever på olika skolor i Huddinge kommun, medans andra inte alls håller med: “Fantastisk mat, speciellt det vegetariska alternativet”.

 

Skolmaten är ett ämne som ofta väcker starka synpunkter hos både elever, lärare och föräldrar. I Huddinges skolor skiljer sig responsen på skolmaten åt. Klagomål har kommit in till kommunen angående en enformig specialkost, att maten tagit slut och elever istället blivit serverade knäckebröd. Samtidigt hyllar andra elever sin mat för att vara god, bra variation på rätter och en engagerad kökspersonal. 

 

Kvarnbergsskolan får mycket beröm för sin skolmat och Skolrestaurangchef på skolan, Fredrik Odefjärd, berättar för Nytt i Flempan att de lagar maten själva i köket. Men även den skolan har fått in två klagomål till kommunen som skickats in av anonyma elever. De upplever att den vegetariska maten är ensidig och att man som glutenintolerant inte erbjuds samma valmöjligheter. 

“I Kvarnbergsskolan blir det ibland äggnudlar till skolmat och som glutenintolerant får du inga nudlar, inte ens allergianpassat. Jag tycker och vet att det här är diskriminering mot folk med intolerans.” Uttrycker en elev från Kvarnbergsskolan.  

En annan elev från skolan önskar en mer varierad specialkost och har därför skickat in ett klagomål till kommunen. Klagomålet gällde enformig variation av den vegetariska kosten och eleven ansåg att hen “endast fick blomkål på tallriken”. 

 

Fredrik Odefjärd besvarar kritiken om specialkosten med att berätta hur de jobbar. 

 

 — Vi har kontinuerliga utbildningar för att maten ska vara i bästa slag, de innefattar bland annat specialkost. Något vi måste göra och inte har något val att undvika. 

 

När det gäller klagomålet angående äggnudlarna säger han att det är svårt att lösa klagomål som kommer in anonymt. 

 

— Vi har många alternativ till äggnudlar som till exempel glutenfri spaghetti och risnudlar som tyvärr är mindre populära, då de flesta hellre tar ris.  

 

I övrigt säger Fredrik Odefjärd att de som är glutenintoleranta är väldigt nöjda med maten. Han besvarar även kritiken på dålig vegetarisk variation. Men han medger också att det inte går att göra alla nöjda, då det är en stor skola. 

 

— Jag är stolt över de vegetariska alternativen eftersom vi gör den från grunden. Den är även väldigt uppskattad då de är många som tar av den vegetariska. Men sen måste man tänka på att det serveras 1100 portioner skolmat varje dag, så det är klart att det alltid finns någon som inte tycker om maten. Dock har vi fått mycket beröm från enkäter och lärarsamtal där eleverna sagt att de är väldigt nöjda med maten. 

 

Nytt i Flempan frågar även Fredrik hur de jobbar för att ge eleverna en så varierad skolmat som möjligt. Han är märkbart stolt över att de har en egen anpassad matsedel där de tar hänsyn till vad eleverna vill ha, istället för att följa kommunens egna. 

 

— Vi lägger ner mycket tid på matsedeln och den är väldigt populär. Innan jag började jobba här åt de flesta eleverna ute, men nu äter många skolans mat istället. 

 

Åsikterna kring skolmaten i Huddinge skiljer sig åt. Lärare och föräldrar till elever tycker i allmänhet att maten håller väldigt hög kvalié när det kommer till enskilda skolor.

 

MENY KVARNBERGSSKOLAN

 

VECKA DAGMENY
48måndagKöttbullar med gräddsås, kokt potatis samt rårörda lingon Grönsaksbullar, kokt potatis & paprikasås
48tisdagSpaghetti med ost & skinksås Pasta med citron och kronärtskocka
48onsdagKraftkällans linssoppa med mjukt bröd, färskost Äppel -och palsternackssoppa
48torsdagFisk bordelaise & kokt potatis Morotsbiff med fetaost
48fredagPulled pork med tillbehör Pulled pumpkin med tillbehör
49måndagCurrykyckling & basmatiris Dhal, indiskt linsgryta
49tisdagCitronetter, potatis & gräddfilssås Panerad quorn
49onsdagGrillkorv & potatismos Sojakorv
49torsdagItaliensk tomatsås & spaghetti Pastasås med ärter & parmesan
49fredagGrekisk färsbiff, klyftpotatis, tzatziki & tomatsås Fylld gratinerad paprika
50tisdagJulbord
50fredagLuciagröt med skinksmörgås