Folkes skafferi finns kvar men Folkets hus är borta. Foto: Mariam Huss

Pengar före lagen i hyrestvist

Av Mariam Huss, Viktoria Hummelstedt
Den fyra år gamla hyreskonflikten i Huddinge centrum är ännu inte avslutad. Kommunen står fast vid sitt agerande men får fortfarande ta emot klagomål.

 

Folkets hus fick efter tio år i Huddinge centrum lägga ned sin verksamhet efter en lång hyreskonflikt. Idag har det nya Kulturhuset Folkets hus gamla lokaler vilket gör att kulturlivet fortsätter, men i annan regi.

 

Den före detta styrelsen för Folkets hus fortsätter överklaga det nya avtalets utformande. Styrelsen bestod av Gertie Lux, 80 år, Rodney Engman, 65 år och Roland Sernlind, 66 år samt ytterligare fyra medlemmar. De anser sig ha blivit felbehandlade av kommunen och vill uppnå rättvisa för alla föreningar.

–  Vi har varit utsatta för ett övergrepp av kommunen, Huge och Folkes, säger Gertie Lux.

 

Styrelsen kritiserar även Huddinge kommun för “korruption genom ensidigt gynnande av privat näringsidkare i Huddinge centrum (Folkes)”.

– Det här har inte skötts på rätt sätt och det är därför vi fortsätter. Kommunen har verkligen gått bakom ryggen på oss. Det de använder sig av är gangstermetoder, säger Rodney Engman.
 

 

"Den var infekterad"

På bästa plats i Huddinge centrum ligger lokalen som tidigare tillhört Folkets hus. De höll till i Huddinge centrum i 30 år. Det är en ideell verksamhet med över 500 medlemsföreningar som erbjuder kulturella aktiviteter. Kvar i lokalerna finns idag restaurangen Folkes Skafferi AB, som nu hyr direkt av fastighetsbolaget Huge istället för att hyra i andra hand av Folkets hus.

Calle Nathansson är vd för Folkets hus och parker. Han förklarar att han är medveten om att konflikten har fortsatt, men inte är insatt i hur det ser ut idag.

 

– Jag är inte helt uppdaterad av det som har hänt de senaste åren. Men det hela var väl en tråkig sak, det är alltid dåligt när ett Folkets hus läggs ned. Men det är uppenbart att denna situation var infekterad. Det var en konflikt mellan aktörerna, säger Calle Nathansson.

 

Vet du varför styrelsen fortsätter att driva detta framåt än idag?

– Jag kan inte svara på varför de fortsätter att göra det. Men jag vet att de är väldigt drivna.

 

Några butiker i Huddinge centrum som är medvetna om bråket mellan kommunen, Folkes Skafferi och Folkets hus säger att det finns en viss irritation över affären. De menar att det känns orättvist för de olika företagarna i centrum för att premisserna skiljer sig åt. Mer än så vill ingen uttala sig, de är nöjda med sina avtal och lokaler.
 

 

Huddinge kommun samarbetar med Folkes. Kommunen hyr lokalerna av Folkes Skafferi för att kunna nyttja tid till kulturell verksamhet. De betalar 850 000 kronor per år för att använda lokalerna till kulturaktiviteter för invånarna.

– Det är vänskapskorruption när kommunen gynnar privata företag, säger Rodney Engman.

 

Vad gäller kampen för rätt eller fel i frågan om Folkets hus verkar det vara lugnt på alla fronter, förutom från den före detta styrelsen.

– Det här är inget ämne som diskuteras eller ställs frågor om från någon annan än den före detta styrelsen, säger Tove Sandahl Fransson, enhetschef kultur- och fritidsförvaltningen.
 

 

Styrelsen fortsätter överklaga händelserna till kommunen än idag. I ett brev står det “Vi ser med förvåning på att normal konkurrens mellan sätts ur spel och att Folkets Hus som ideell förening efter 30 år i Huddinge centrum sagts upp och tvingats till att upphöra med sin verksamhet. Huddinge kommun gynnar ensidigt en privat näringsidkare istället för det ideella arbete som Folkets hus bedrev med sin kulturverksamhet under många år.”

 

– Det mesta har stillnat av. Det är några år sedan och det var före min tid i nämnden. Mig veterligen är det bara den gamla styrelsen som har synpunkter. Annars får jag bara höra gott från kulturlivet och Huddingeborna om Folkes, säger Bo Källström, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

 

Uppmärksamheten som konflikten drog till sig i media åren 2015 och 2016 är nu som bortblåst. Men för styrelsen är frågan ännu inte avklarad. Vad som sker i framtiden återstår att se. Styrelsen vill inte släppa taget än, samtidigt som kommunen inte anser sig ha gjort fel.