I år är det ett så kallat råttår. Foto: Pixabay/Carlito Canhadas

Råttinvasion i Botkyrka och Huddinge

Av Saga Engfelt
I år är det ett så kallat råttår. Det märks framförallt i Botkyrkas och Huddinges kommuner. Här förökar sig råttorna och blir bara fler och fler. De har setts klättra på väggar och springa i parker, det vittnar boende i området om. Familjer i området har blivit ekonomiskt drabbade av råttinvasionen.

Nedskräpning och råttor är ett stort problem i både Huddinge och Botkyrka. I en lokal Facebookgrupp florerar flera trådar om hur råttor är ett problem och många är upprörda. Medlemmar delar bilder i trådarna på råttor de sett äta fågelmat i parker och springa runt bland sopor. Människor i Facebooktrådarna är äcklade och hyser avsky för råttorna.

 

En av de boende som sett en stor förändring av mängden råttor i år är Madeleine Ewerlund. Hon har bott i ett villaområde i Fullersta sedan år 1985. Hon och andra boende har alltid matat fåglarna i området med olika fröer. Men i år har alla fått sluta med det, då mängden råttor blivit ett stort problem.

 

– I våras fick vi besök av råttor för första gången. De klättrade i träd och var överallt. Jag såg dem till och med klättra på husväggarna för att komma åt maten. Jag visste inte att de var så bra klättrare. Vi har haft katt, men det tycks inte hjälpa, berättar Madeleine.

 

Att Madeleine och hennes grannar fått sluta mata fåglarna tycker hon är mycket synd, då det är så trevligt att mata fåglarna, säger hon.

 

Flera människor i Facebooktrådarna är upprörda över hur råttorna får härja fritt i kommunen och flera har blivit utsatta av råttornas invasion i kommunen. Flest råttor verkar det vara nära en ankdamm, där springer de runt och cyklister får väja för att inte köra på de orädda skadedjuren, berättar de i gruppen.

 

Familjen fick betala tusentals kronor

En som nyligen blivit drabbad av råttorna i kommunen är Luma Alkhouri, 46 och hennes man.

 

– De åt upp sladdar i vår bil. Det kostade oss nästan tio tusen kronor att laga och försäkringen täckte inget av det, säger Luma.

 

Men det är inte alla som håller med om att råttor är snuskiga skadedjur. En facebookanvändare skriver i en av Facebooktrådarna att man borde kolla upp fakta innan man kallar råttorna för vidriga och äckliga.

 

Rått-experten Bea Johannson har en liknande bild av råttor och skriver på sin hemsida att råttor är mycket renliga djur och tvättar sig själva oftare än vad katter gör.

 

I en rapport baserad på en studie i samarbete mellan Anticimex och Uppsala universitet kan man läsa om hur många av våra svenska råttor bär på en smittsam sjukdom som kan föras över till människor. Thomas Persson Vinnersten, biolog på Anticimex skriver i rapporten ”Vi vet att råttor orsakar mycket problem och höga kostnader för såväl privatpersoner som företag, men också samhället i stort. Att de dessutom bär på allvarlig smitta är ytterligare en utmaning som vi nu måste förhålla oss till.”

 

Facebookanvändaren anser att rapporten bara vill göra reklam för Anticimex och inget att lita på. Så det råder delade meningar kring hur vida råttor är snuskiga djur med smittor eller inte.

 

Men om råttorna inte slutar föröka sig i Botkyrka och Huddinge så kommer man att behöva göra något åt det, eftersom invasionen av råttor påverkar de boende i kommunerna.