Dogge Doggelito: “Botkyrka är min plats på jorden”

Av Saga Engfelt
Dogge Doggelito, förortens kung, glider in på en parkering i Alby centrum. Han kör en djupröd porsche, baksätet är fullt med sponsrat kaffe och en bilbarnstol. Han berättar allt om nästa skivsläpp och öppnar upp sig om de tuffa åren och kärleken till Botkyrka.

Det är en tidig höstmorgon i Alby centrum när jag möter Douglas León, kanske mer känd under artistnamnet Dogge Doggelito, för en intervju. Han har på sig ett par jeans, en grå t- shirt med tryck och en väst när han rullar in på parkeringen i Alby centrum med sin djupröda porsche. Han skrattar och vinkar. Vi går ett varv i Alby centrum och han visar det som för honom är det mest sevärda i centrum.

Dogge har nyligen blivit pappa igen. Foto: Saga Engfelt.

– Botkyrka och Alby betyder allt för mig. När jag går här så är gatorna så fulla av gamla minnen och känslor. Alby för mig är som en kär gammal vän som har följt med en i livet. Du kanske inte känner så mycket när du går här, men jag känner massor. Jag älskar Botkyrka och Alby. Jag kommer nog aldrig att flytta härifrån, det är här jag är född, uppvuxen och fostrad.  Det här är min plats på jorden, det är här jag återhämtar mig och hittar inspiration. Botkyrka har förändrats mycket de senaste åren. När jag föddes här var bara 30 procent av de boende utländska, nu är nästan alla från andra länder. Det är andra kulturer och religioner här. När man är i Botkyrka så känns det inte som att man är i Sverige, säger Dogge.

Dogge har ett starkt band till Botkyrka kommun. Foto: Saga Engfelt.

Medan vi går för att titta på gräsplätten som för många år sedan var Dogges gamla grundskola frågar jag om det inte finns någon annan plats han skulle kunna tänka sig att bo på, och han svarar:

 

– Jag har såklart tänkt tanken, att jag kanske ska flytta någon gång. Men jag tror faktiskt inte det. Men om jag skulle flytta då skulle det bli till Karibien. Det är en dröm jag har haft länge. Min pappa är ifrån Karibien och jag älskar kulturen. Jag reser dit varje år, men jag skulle vilja hitta ett boende där så jag kan stanna längre perioder. Sen måste man tänka realistiskt också, vad skulle jag jobba med där? Så jag tror jag kommer bli kvar här, men ett semesterhus hade vart kul. Jag saknar Karibien mer nu på äldre dagar, jag tänker ofta på mina rötter. Jag måste bara bli av med mina skulder först, sen kan jag nog skaffa ett hus där. Om gud vill det såklart, jag tror på gud och det är han som bestämmer.

 

På väg tillbaka till porschen stannar vi vid den klassiska Alby centrum skylten och knäpper några bilder. Dogge gör flera olika poser och viftar med armarna. Någon vinkar till honom på håll och han hälsar. Det märks att Dogge är bekväm här och är Dogge med hela Botkyrka.

 

Vi sätter oss i hans bil och åker till gatan där Dogge är uppvuxen. Han berättar att hans barndom var tuff, han levde med extrem fattigdom och hans mamma hade inte råd att köpa en varm jacka till honom på vintern, så han frös. Dogge själv blev pappa igen för sjätte gången i vår, jag frågar om känslorna kring det.

 

– Det är fantastiskt och inspirerande att få bli pappa igen. Jag känner mig ung på nytt. Jag älskar att vara pappa och ge mina barn det jag inte hade när jag var liten. Jag kan leva genom mina barn när de gör sådant jag aldrig kunde. Jag ser mina barn som bud ifrån Gud, det känns som en välsignelse.

Dogge är tacksam för sina barn. Foto: Saga Engfelt.

Men Dogges liv har inte alltid vart lätt. Han har upplevt både det ljusa och det mörka i livet.

 

– Det är så skönt när det händer något positivt och att få barn är fantastiskt. Jag har haft väldigt tuffa perioder i mitt liv. Jag har till och med haft barn som dött, min fru dog i cancer, min syster dog av droger och min bästa vän dog också av droger. Så när det händer så mycket hemskt blir man extra tacksam när det äntligen händer något bra i ens liv.

 

Dogge säger att han har mycket tid idag och gärna skjutsar mig till Campus när vi sett gatan han växte upp. I bilen på väg till Södertörns högskola frågar jag hur han ser på framtiden.

 

– Jag kommer att fortsätta att göra det jag alltid gör, musik och kultur. Det är det jag älskar att göra. Jag kan inte bestämma hur länge rampljuset kommer att lysa för mig men så länge det finns folk som gillar och stöttar det jag gör kommer jag fortsätta. Jag ska även spela in en ny skiva med Bengan Janson, det har vart en dröm länge att få göra musik på svenska så det kommer bli superkul.