Pandemin ger tid till att skaffa sällskapsdjur. Foto: Pixabay

Fler väljer att bli hundägare i ljuset av pandemin

Av Sandy Doukhi
Världen befinner sig mitt under en pandemi där allt fler har börjat jobba hemifrån och därmed finns tid över för att ta hand om ett husdjur. Fler svenskar är ute efter ett lurvigt sällskap och väljer då att köpa hund. Kevin från Huddinge är inget undantag. Men samtidigt tvingas andra ta farväl på grund av ekonomiska skäl, Melinda från Tumba är en av dem.

Den senaste statistiken från Jordbruksverket visar hur många nyregistrerade hundar det finns fram till september månad 2020 och tre år tillbaka. Statistiken presenterar siffror månad för månad respektive år där man ser en liten ökning. En del menar att detta beror på pandemins stora utbrott som påverkat människor psykiskt, medans andra inte håller med om detta. Svenska Kennelklubben, SKK har märkt av en skillnad och menar bland annat att intresset för just hundar har varit högt upp på listan de senaste månaderna.

– Vi på Svenska Kennelklubben ser ett ökat intresse bland familjer och ungdomar. Många har förlorat jobbet och andra börjar jobba hemifrån. Allt detta leder till att familjer har mer tid till ett husdjur. Många ringer oss dagligen och vill ha tips och råd om vilken hundras som hade passat de bäst. För oss är detta väldigt roligt, men det gäller att man tar lika mycket hand om husdjuret efter pandemin, säger Helena Nyberg från SKK.

 

Pandemin har slagit hårt mot en del branscher mer än andra och i Huddinge valde bland annat Kevin Troberg, 24 att bli hundägare tillsammans med sin sambo. Många människor permitterades och har nu tid över för att sysselsätta sig med en hund eller katt. Kevin är en av de som blivit permitterade i följd av virusets spridning. Tidigare arbetade han inom butiksbranschen, men på grund av butikens omställning var chefen tvungen att permittera 30 procent av alla de anställda. 

 

 – Eftersom butiken jag arbetade på i Skärholmen fick nya öppettider med färre timmars öppning och i samband med att allt mindre människor vistades på gallerian blev jag den första utan arbete säger Kevin Troberg.

 

Vid sidan av jobbet studerar Kevin till Företagsekonomi på Stockholms Universitet. Så fort han började spendera mer tid hemma tillsammans med sin sambo kände de båda att något saknades, nämligen ett husdjur. Till en början med var paret ute efter en katt, men efter att ha sett en bild på sociala medieplattformen Instagram förändrades deras tankar. Istället blev det en självklarhet för paret att bli hundägare.

Kevin Troberg, från Huddinge tillsammans med hunden Pluto. Foto: Kevins mamma.

 

– Coronaviruset har varit en utmaning för mig och min sambo, dels för att man sitter mittemot varandra många timmar dag in och dag ut, men även för att man känner sig rastlös hemma. En hund kändes därmed rätt för oss, och vårt liv har förgyllts sen dess av vi köpte Pluto. 

 

Men samtidigt som en del väljer att köpa hund, tvingas några sälja eller ge bort sina. Melinda Saboc  är 23 år och bor i en etta i Tumba Centrum. Hon är en av de som tvingats ge bort sin hund under pandemin på grund av ekonomiska skäl. Redan i februari månad förlorade hon jobbet vilket bidrog till att hon hade det blev svårare att försörja sig själv och hunden Coco. Melinda berättar att hon inte är den enda som tvingats göra så, utan två av hennes andra vänner som bor i samma trakt hade gjort likadant. I Maj månad tvingades Melinda lämna över hunden till hennes mamma som då fick bli den nya ägaren. Hennes mamma har en stabil inkomst och har därför råd att ta hand om hunden Coco.

Melinda hade inte råd att ha kvar hunden Coco. Foto: Nadine selicovic.

– Det var tufft i början, men nu i efterhand är jag glad att jag gjorde som jag gjorde. Det kostar att ha hund och tyvärr så hade jag inte råd med det längre, vilket gör mig ledsen. Mina vänner här känner likadant. Har man inget stabil inkomst funkar det inte i längden, säger Melinda Saboc.