En vårdcentral i Grödinge kan bli verklighet. Foto: Marion Sidwall

Vårdcentral i Grödinge kan bli verklighet

Av Lukas Abrahamson
En namninsamling har bidragit till att en barnvårdcentral och en vårdcentral i Grödinge snart kan bli verklighet. Christer Jentzen som ligger bakom namninsamlingen är både förvånad och glad över responsen som den fått.

Tidigare fanns det en distriktssköterska och ett BVC i Grödinge, men det lades ned på 1990-talet. Grödingebon Christer Jentzen startade i april i år en namninsamling med målet att öppna en barnavårdcentral och en vårdcentral i Grödinge. Namninsamlingen samlade över 500 underskrifter och kommer att lämnas över vid kommunalhuset i Tumba måndagen den 16 november.

 

– När vårt barn växte upp fanns det en distrikssköterska och en barnavårdcentral men den togs bort på 1990-talet. Jag vill ha tillbaka den service som togs bort från oss då, säger Christer Jentzen till Nytt i Flempan.

 

Grödinge är den största kommundelen i Botkyrka kommun. 1000 nya bostäder är planerade att byggas här samtidigt som det byggs ett omsorgsboende som ska vara inflyttningsklart 2023. Christer Jentzen förklarar för Nytt i Flempan att det är viktigt att kommunen redan nu börjar planera för det.

 

– Behovet av nära service är stort och kommer att öka när bostäderna och omsorgsboendet som ska byggas står inflyttningsklara.

 

Christer Jentzen säger också att han är förvånad men samtidigt väldigt glad över den positiva respons som namninsamlingen fått.

 

– Ju fler om uppmärksammar och skriver på desto bättre, säger han.

 

Finns inga hinder

 

Moderaterna, Socialdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna har alla visat intresse för namninsamlingen. Nytt i Flempan har intervjuat Liberalernas Ing-Marie Viklund som kommenterat förslaget.

 

– Att det finns ett intresse tyder också på att det skulle kunna finnas patientunderlag. Jag har framfört att det finns ett medborgarintresse för frågan till mina partikollegor. Det är i nuläget svårt att säga om det kommer bli en etablering i framtiden men, på längre sikt, med fler boende i området är det mycket möjligt, säger Ing-Marie Viklund till Nytt i Flempan.

 

Christoffer Bernsköld är chef på enheten för allmänmedicin på Region Stockholm och förklarar för Sveriges Radio att det inte finns några hinder för att öppna ett BVC och en vårdcentral i Grödinge.

 

– Vi har förändrat ersättningsvillkoren som gör att nystartade mottagningar får besöksersättning redan under första året. Det är en förutsättning som gör att det ska vara möjligt.

 

Det finns heller inga regler för hur många personer som måste bo i en kommun för att det ska kunna finnas en vårdcentral där.

 

– Det hela bygger på det finns vårdgivare som är beredda att satsa och ser att man kan få en verksamhet som är bärkraftig, säger Christoffer Bernsköld.