Tumbascenens dörrar står öppna under hösten. Foto: Isabelle Munier

Trots skärpta restriktioner håller Tumbascenen öppet

Av Isabelle Munier
Föreningen Tumbascenen håller fortsatt öppet under hösten för filmvisningar och evenemang – detta trots beslut om skärpta allmänna råd från Folkhälsomyndigheten. Peter Edstrand, chef för Folkets hus Tumba, berättar hur de med andra åtgärder minskar smittspridningen av covid-19.

Den 29 oktober fattade Folkhälsomyndigheten beslut om skärpta allmänna råd i Stockholms län efter att antalet smittade av covid-19 ökat kraftigt. På Botkyrka kommuns hemsida meddelas att biblioteken och konsthallen stänger ned till 19 november. Även kommunens fritidsgårdar och badhus är stängda för allmänheten i väntan på nya direktiv.

”Vi tänker på folks säkerhet först och främst”

Den andra november beslutar föreningen Folkets Hus och Parker, där Tumbascenen ingår, i samråd med kultur- och fritidsförvaltningen att fortsätta med höstens inplanerade evenemang. Folkhälsomyndighetens tidigare beslut om maxgräns på 50 personer i lokalen gäller dock fortfarande. Peter Edstrand, chef för Folkets Hus Tumba, ansvarar för riskbedömning och försiktighetsåtgärder så att de allmänna råden kan följas.

 

Finansiellt stöd hjälper Tumbascenen

– Vi tänker på folks säkerhet och hälsa först och främst. Rep, stolpar och andra rumsavgränsare har placerats i lokalen för att minska trängsel. Vi uppmanar att förköpa biljetter online och släpper in personer tidigare i salongen, säger Edstrand.

Med finansiellt stöd från kommunen, Kulturrådet och Filminstitutet klarar sig Tumbascenen ekonomiskt trots färre besökare. Edstrand är tacksam för att de inte behövt säga upp personal i lika hög utsträckning som andra verksamheter. Däremot är det andra som ställer in planerade evenemang på Tumbascenen.

 

 

Många avbokningar och uppskjutna premiärer

 

–Det blir för kostsamt för dem nu när det är en sådan liten publik. Vi har haft många avbokningar för november och december, de stora filmpremiärerna har skjutits upp och biobesökarna går ner mycket. Det är bara att acceptera läget, fortsätter Edstrand.

Utöver filmvisningar och Live på bio-föreställningar som balett, opera och teater anordnas även kulturevenemang, konferenser och föreläsningar på Tumbascenen som håller fortsatt öppet under hösten.