Under år 2020 har redan 187 el- och elhybridbilar nyregistrerats till och med september. Foto: Joenomias/Pixabay.com

Allt fler Botkyrkabor kör klimatsmart

Av Mattias Kjellman
Antalet nyregistrerade elbilar i Botkyrka kommun har nästintill tredubblats de senaste fem åren.
– Det är positivt att fler går ifrån fordon med fossilbränsle men vi behöver göra mer, säger Gunilla Isgren, Miljöutredare på Botkyrka kommun.

Trots den nuvarande pausen i utbetalningar av klimatbonus i Bonus Malus-systemet så köper många elbilar. Enligt statistik från Statistiska centralbyrån har antalet nyregistrerade el- och elhybridbilar i Botkyrka kommun ökat stort de senaste fem åren.

År 2015 nyregistrerades 80 el- och elhybridbilar. Fyra år senare, 2019, nyregistrerades 223 stycken. Trots coronapandemins stora påverkan på samhället under år 2020 har redan 187 el- och elhybridbilar nyregistrerats till och med september.

Miljöutredare Gunilla Isgren på Botkyrka kommun är positiv till att flera väljer att gå över till fossilbränslefria drivmedel.

– Det är jättebra om de som kör mycket bil byter till fossilfritt bränsle. Det är ett steg i rätt riktning för att värna om miljön.

El- och elhybrid är inte det enda miljövänliga alternativet om man vill köra fossilbränslefritt. Biogas är ett exempel på drivmedel som är förnybart och som produceras lokalt i Botkyrka av restprodukter. Bland annat på Himmelsfärdsverket i södra delen av Botkyrka. Den kommunala fordonsflottan på 180 fordon körs fossilfritt och 130 av dem är biogasfordon.

– Biogas är det drivmedlet som jag skulle rekommendera. Det ett drivmedel vi kan producera själva om vi skulle hamna i en krissituation och dessutom är en biogasbil billigare än en elbil, säger Gunilla Isgren.

 

I Botkyrka kommun har antalet personbilar ökat generellt och det följer den nationella trenden. Men antalet bilar per invånare ökar inte. Samtidigt har Botkyrkaborna färre bilar än rikssnittet. I snitt har nästan varannan svensk en bil men bara var tredje Botkyrkabo, visar siffror som Nytt i Flempan tagit fram. För varje år som går blir bilarna fler och år 2019 fanns det 30368 personbilar i Botkyrka. Det är en utveckling som Gunilla Isgren anser behöver stoppas för klimatet skull och vår framtid.

– Det är självklart bra att byta fossilbränsle mot fossilfritt bränsle. Men det räcker egentligen inte. Vi behöver halvera antalet transporter. Vi behöver effektivisera.

Kommunens uppmaning till Botkyrkaborna för att effektivisera och minimera transporterna är att åka mer kollektivtrafik och att hyra istället för att köpa nya bilar.

– Att gå med i någon form av bilpool är ju det allra bästa men annars är leasingbil bra för att stoppa ökningen av antalet bilar. Vi som kommun försöker föregå med gott exempel. Genom att ställa om hela vår fordonsflotta vill vi visa att det går att göra förändringar, säger Gunilla Isgren.