Per Nyström, bibliotekarie på Fittja bibliotek. Foto: Privat

”Biblioteken är mer än ett ställe där man lånar böcker”

Av Sean Johnstone
Nytt i Flempan har pratat med bibliotekarien Per Nyström. Han berättar om hur Fittja biblioteks verksamhet ser ut under pandemin, och ger även sitt bästa karantän-boktips!

Vad är det roligaste med att vara bibliotekarie? 

— Det finns många saker. För det första är det ett väldigt varierande jobb, idag har ju biblioteken blivit så mycket mer än ett ställe där man lånar böcker. Man lär känna besökarna och arbetar väldigt mycket utifrån deras behov. Fördelen med att jobba på ett litet bibliotek som Fittja är att man verkligen får koll på närområdet och sakta men säkert lär sig vad vi som bibliotek bör erbjuda. Det gäller allt från vilka böcker vi köper in till vilken programverksamhet vi väljer att satsa på. 

Hur jobbar ni personal nu när biblioteken är stängda? 

— Vi jobbar alla till absolut största delen hemifrån nu, även om ett par av oss åker in någon dag i veckan för att bemanna vår telefon och arbeta med bokbeståndet på plats. Men väldigt mycket går att göra hemifrån, man kan beställa böcker, planera verksamheter, hålla i digitala språkkaféer, boksamtal och andra verksamheter som faktiskt går att göra online. 

Finns det något sätt man kan låna böcker under tiden ni har stängt? 

— I nuläget går det inte att låna fysiska böcker från oss. Däremot går det jättebra att låna e-böcker hos oss via vår hemsida under den här tiden. Vi har både nedladdningsbara ljudböcker och "vanliga" e-böcker. 

Fittja bibliotek. Foto: Sean Johnstone

Har Botkyrkas bibliotek någon tjänst/service som många kanske inte känner till, men som du vill lyfta fram? 

— Som gammal filmvetare är jag glad över att Botkyrka kommun från och med denna vecka kan erbjuda filmstreamingtjänsterna Viddla och Cineasterna. De har båda ett stort utbud av kvalitetsfilm och många klassiker men också en hel del obskyra filmer som annars kan vara svåra att hitta. 

Och slutligen: vad är ditt bästa boktips till de som sitter i karantän, och varför? 

— Då skulle jag vilja rekommendera den österrikiska författaren Marlen Haushofers bok Väggen. Den handlar om en kvinna som under en vistelse i en alpstuga blir totalt isolerad från omvärlden efter det att en mystisk osynlig vägg plötsligt har upprättats mellan henne och resten av den mänskliga civilisationen. Jag började läsa den i februari i år, omedveten om vad som komma skulle. Men med tanke på bokens tema blev det en perfekt läsning under karantänen.