Tumba idrottshus under match innan coronarestriktionerna. Foto: Fabian Platte.

Träningsförbud för Tumba handboll

Av Paulina Majari
IFK Tumba har sedan de nya Corona-restriktionerna varit tvungna att ställa in all träning och matcher för spelare över 15 år. Det är en stor omställning för spelare som dedikerat en stor tid av deras liv till sporten. Egenträning gäller istället men känslan hos spelarna är deppig. Dom vill bara spela handboll.

Efter Folkhälsomyndighetens nya riktlinjer som kom 5 november var IFK Tumba Handboll tvungna att förändra reglerna gällande träning och hantering av matcher. Detta innebär att alla matcher och all inom- och utomhusträning är inställd för seniorlagen i division ett till tre samt paralaget och p16 till p19. Paralaget har inte varit i hallen sen i våras. För spelare födda efter 2005 ligger fokus på utomhusträning och så lite närkontakt som möjligt.

Stor omställning

Reaktionerna bland de äldre spelarna är blandade då det är en stor omställning från att träna upp till 4-5 gånger i veckan utöver de matcher som spelas. Det är många av spelarna som satsar på handbollen för att eventuellt skapa sig en karriär men får nu sätta handbollslivet på paus. 

Alla förstår att man måste dra sitt strå till stacken men det är klart att det blir tråkigt. Spelarna har gått från hundra till noll.  Det är också bästa kompisar som inte längre ses på samma sätt, säger Hasse Wiberg, ordförande i IFK Tumba Handboll.

Lagledarna för de sju drabbade lagen har fortsatt kontakt med spelarna. Detta sker digitalt via mejl och Snapchat. Träningsprogram har skickats ut men sedan har spelarna ett eget ansvar att fortsätta att bygga på programmen. För detta krävs mycket disciplin. 

Känslan hos spelarna är deppig. Dom vill ju spela handboll, säger Hasse Wiberg.

 

Ekonomiska och långsiktiga konsekvenser för klubben

Föreningen påverkas även ekonomiskt. Då matcherna är inställda har det blivit ett stort bortfall av publikintäkter, utöver det är kafeterian stängd.

Utöver de ekonomiska konsekvenserna finns det en risk att de nya reglerna långsiktigt kan drabba lagen som spelar i serier. 

I våras skulle både dam- och herrlagen som låg tvåa i sina serier få kvala för att eventuellet komma upp i högre divisioner. Tyvärr så började matcher ställas in så det var bara ettorna och bästa tvåan som flyttades upp, säger Hasse Wiberg.

Just nu är situationen väldigt osäker och en oro över att serier börjar stängas ner finns. Detta skulle kunna leda till att de lag som leder inte kommer upp i divisionerna. En risk med detta är att spelare då sticker till andra klubbar, vilket gör att nya spelare måste rekryteras. Verksamheten blir svår att bedriva då.

Hasse Wiberg är tveksam till att allting kommer dra igång snart. Klubben kommer fortsätta att lyssna på vad myndigheter säger och följa dom råden.

Vi får ta och bita i det sura äpplet och hoppas att spelarna kämpar på själva. Vi vill inte riskera folks liv för att spela handboll.