Vanligtvis håller Atilla Yoldas föreläsningar på plats, nu blir det digitalt. Foto: Julide Yoldas

Atilla Yoldas håller föreläsning om machokultur i Botkyrka

Av Felix Öste Personne
Den 16 november ska kolumnisten och debattören Atilla Yoldas hålla en digital föreläsning om machokultur i Botkyrka, inom ramen för projektet ABF för Botkyrka framåt. Han hoppas kunna få unga män att tänka om och engagera sig i frågor som rör mansnormen.
  • Samla in mycket information: läs studier om manlighet och rapporter som kommer från myndigheter och organisationer så att du inte går på fördomar och myter
  • Självinsikt: Ta informationen och använd på dig själv. Har jag varit delaktig? Vad brukar jag vara tyst inför? Vad kan jag göra bättre?
  • Håll andra ansvariga: Stå upp för dina värderingar. Ta snacket och ställ ansvarskrävande frågor som: varför säger du sådär? Är det så du tänker om kvinnor?

Atilla Yoldas är journalist och kolumnist för Expressen men jobbar också mycket med att, som nu i Botkyrka, åka ut till skolor och föreningar för att föreläsa om machokultur och våld. Hans förhoppning är att det kan bidra till att fler engagerar sig i den typen av frågor.

– Jag hoppas kunna ge människor verktyg och instrument för att kunna hantera just den här typen av beteenden. Jag vill att fler killar och män tar ställning så att det här blir ett självkorrigerande engagemang. Det räcker inte med att en person en gång tar snacket, utan det här är något vi måste göra tillsammans.  

Yoldas växte, precis som de flesta andra män, upp i en värld som starkt präglats av en machokultur och ett manlighetsideal.

Machokulturen finns kvar

Han menar att det fortfarande finns kvar en machokultur men att det idag är stor skillnad på hur unga förhåller sig till och får information om normer och machokultur. Bland annat genom sociala medier där det finns flera konton och personer som ger en annan bild av vad en man kan vara och förväntas göra. 

Samtidigt ser Yoldas hur det kommit en motreaktion mot den typen av aktivism som han förespråkar. Han har upplevt att många män känner sig hotade och utpekade och att de då genom ett negativt språkbruk förminskar de som inte faller in i machokulturens led. 

– Ordet simp används om unga män som anses vara för uppmärksamhetssökande och undergivna mot kvinnor och soyboy är ett öknamn som grundar sig i en myt om att hög konsumtion av sojaprodukter skulle leda till ökad östrogenproduktion hos män. 

Och just myter är något som Yoldas själv verkar för att slå hål på.

– Vi måste uppmuntra unga män att läsa på om den här typen av frågor. Det finns en massa skadliga myter som sprids därute. Pojkar får höra att de inte kan prata om känslor och därför brukar våld istället, som om de vore inkapabla till att vara i kontakt med sitt känsloliv, vilket såklart är helt fel. 

Digital föreläsning 

Han ser fram emot föreläsningen och hoppas på att nå ut till folk trots att den är digital. Något som de tvingats till på grund av den rådande corona-situationen.

- Det är klockrent att den här typen av engagemang inte stannar upp, det är klart att det är annorlunda att vara på plats och träffa människor men de digitala varianterna jag haft hittills har funkat väldigt bra.