Louiza Elweskiöld under en av sina många vandringar. Foto: Privat

Facebookgruppen om Botkyrkas historia

Av Paulina Majari
Louiza Elweskiöld grundade Facebookgruppen Botkyrkas historia i mars 2014. Idag är över 1 300 personer medlemmar och flera bilder med tillhörande historier postas dagligen.

Varför startade du gruppen?

– Gruppen startades efter en promenad till torpet Skansberg, inte lång från Sillvik och Sturehovs slott där även prinsessan Victoria hade sin bröllopslunch! Det finns så många som är kunniga i områden som geografi, arkeologi, kultur och historia.

Vad är det mest intressanta med Botkyrkas historia?

– Botkyrka kommun har ett rikt innehåll när det gäller kultur och historia. Allt från kungligheter, fornlämningar, helgon, uppfinnare till politiker, säger hon och fortsätter:

– Det finns små historier överallt. Jag mötte en fransktalande man på Botkyrkas kyrkogård under en av mina vandringar en massa år sen. Vi tände tillsammans ett ljus på företagaren Lars Magnus Ericssons grav. Lars Magnus lämnade till och med ett testamente efter sig till Botkyrka kommun när han dog 1920.

 Har du lärt dig något nytt genom gruppen?

– Jag har lärt mig att vi är många som vill lära oss mer genom att dela den lokala historien. Varje post som skrivs är så betydelsefull! Det finns en längtan att damma av varenda stig eller sten som kan berätta en historia.

 Hur är stämningen i gruppen?

– Gruppen är öppen för alla som vill skriva och dela med sig av sina kunskaper. Vi har en positiv och ödmjuk stämning här.

Har initiativet lett till nya bekantskaper?

– Vi hade en minnesvärd träff 2015 då vi firade vi ettårsjubileum på Anna Giertz Cafe i Hågelby. Det fick temat "alla vägar bär till Rom" för alla nya vänner.