Mangus "Mange" Johansson har hållit på med folkrace i 33 år. Foto: Privat.

Mange brinner för folkrace

Av Felix Öste Personne
Folkrace är en bilsport som finns och utövas i hela Sverige. Så även i Botkyrka där föreningen Botkyrka motorklubb folkrace har över 300 medlemmar på Facebook. Nytt i Flempan ringde upp en av föreningens styrelseledamöter Magnus ”Mange” Johansson för att ställa fyra snabba frågor om den klassiska bilsporten.

Hej Magnus Johansson! Du är styrelseledamot i Botkyrka motorklubb och jobbar med folkrace. Berätta om folkrace, vad är det egentligen?

Det är en billigare typ av bilsport. Man tävlar med bilar på vår bana helt enkelt. Det som håller nere priset på bilarna och gör sporten billig är det faktum att de som ställer upp måste sälja sina bilar för ett bestämt pris efter tävlingen. Det är ett lotteri som avgör vem som får köpa en bil och ett bud ligger på 8 000 kronor.

 

Hur kom du i kontakt med folkrace-scenen?

Det var 33 år sen när jag var med och byggde Botkyrka motorklubbs bana. Idag kör jag en del själv, inte alltid, men jag kör. Om man själv vill börja så får man gå en kurs och sen gå med i klubben. Efter det är det bara att köra.

 

Vad är det bästa med folkrace?

Gemenskapen, helt klart. Det är inte alltid solen skiner, och inte alltid man själv kör utan då är det gemenskapen som är det roliga. Någon bil kanske ”krajjar” i mitten av ett race och då får man vara med och hjälpa till med att byta motor eller laga det som är trasigt.

 

Hur har ni påverkats av corona-krisen?

Vi har tvingats ta bort all publik. Ekonomiskt kanske det inte slår superhårt, det är inte publiken som vi går runt på. Men det är jättetråkigt att de inte får vara där. Det är publiken som gör det roligt, att veta att någon står uppe på kullen och hejar på en.