20 november slutar krogar att servera alkohol klockan 22. Foto: Unsplash.

Restauranger i Botkyrka får svårt att överleva

Av Paulina Majari
Från och med fredag nästa vecka förbjuds alkoholservering efter klockan 22 för att stoppa den ökande smittspridningen av corona. Det får stora konsekvenser för krögarna i Botkyrka. – Det blir tufft men vi måste få bort den här sjukdomen, säger Ali Kucukgöl från Alby värdshus.

Det är nu bestämt att försäljning och servering av alkohol kommer att förbjudas efter klockan 22. De nya reglerna träder i kraft 20 november och då kommer verksamheter med serveringstillstånd behöva stänga senast klockan 22:30. Restriktionerna ser just nu ut att gälla fram till februari nästa år.

Kommer behöva jobba gratis

Botkyrkas krogar påverkas olika då öppettiderna på restauranger och barer varierar. Alby värdshus drabbas hårt då de vanligtvis stänger kl 23 på vardagar och kl 03 på helger.

– Det kommer att påverka oss krögare jättemycket eftersom det är på kvällarna vi får in stor del av pengarna, säger Ali Kucukgöl från Alby värdshus.

Ali Kucukgöls anar en tuff period framöver. Foto: Privat.

Ali Kucukgöl tycker ändå att de nya restriktionerna är bra då det är något som görs för samhället och han förstår vikten av stoppa pandemin. Men för restaurangen är det en stor ekonomisk utmaning.

– Vi får kämpa så mycket vi kan helt enkelt och göra det som är möjligt. Vi kommer att jobba gratis och tyvärr överväga att få bort lite personal.

Ali Kucukgöls plan är att testa hur det ser ut under en månad och utvärdera läget igen.

 

Helgen är restaurangers bästa tid

Billy Altinisik från Pizzeria lilla Tuna instämmer med Alby värdshus. De har tidigare haft karaoke- och trubadurkvällar om helgerna vilket genererat intäkter. Det har till stor del varit kvällsverksamheten som fått restaurangen på fötter.

– Detta är rena dödsstöten då helgen är restaurangers bästa tid. För vår del kommer vi att tappa 20 procent av våra intäkter, säger Billy Altinisik.

Blir inte påverkade

Det finns även ett flertal restauranger som inte kommer att påverkas av restriktionerna då deras öppettiderna inte ändras. Vretastugan stänger vanligtvis klockan 22 på helgen och de har inte sett någon större förändring sedan pandemin startade i våras. 

– Vi såg en liten dipp i  början men sen har det rullat på som vanligt. Vi förväntar oss ingen skillnad efter november, säger Josefine Keskinaula från Vretastugan.

Ännu inte bestämt hur tillsynen ska se till

Kommunen har ännu inte bestämt hur man ser till att reglerna följs, berättar Göran Öhman, alkoholhandläggare i Botkyrka kommun. Tillsynsansvaret över serveringstillstånden i Botkyrka delas med Polismyndigheten.