Botkyrka kommunhus

Kommunens julklapp får blandade reaktioner

2 000 kronor extra rullar in på lönekontot för anställda på Botkyrka kommun som tack för hårt arbete under pandemin. Reaktionerna på julklappen varierar dock.

Är du anställd av Botkyrka kommun får du en julgåva på 2 000 kronor som tack för arbetsinsatserna kopplade till pandemin. Beslutet meddelades den 30 november av kommunstyrelsen.  På kommunens hemsida kan man läsa att kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) är mycket nöjd med de anställdas insatser under året. Förslaget till gåvan kommer även från henne.

– Våra medarbetare är hjältar och inget tack är stort nog, säger hon.

Gåvan på 2 000 kronor kommer att delas ut till alla anställda som arbetat mer än 50 procent från och med den 31 mars i år, oavsett anställningsform, och betalas ut med decemberlönen. Pengarna kommer från nämndernas överskott och från de extra statsbidrag som Botkyrka kommun fått för att verksamheterna ska fungera bra trots pandemin. Enligt beslutet omfattas inte hel- och deltidspolitiker, till exempel kommunalråd, av kompensationen.

Det finns delade meningar kring julklappen hos Botkyrkaborna.
I Alby centrum träffar Nytt i Flempan Hussein Ahmadi som är på väg för att handla mat. Han är 21 år och utbildar sig till undersköterska. Han tycker att det är bra att kommunen ger extrapengar till de anställda.

– Då blir alla mer intresserade av att fortsätta hjälpa till, säger han.

I Facebook-gruppen Vi som bor i norra Botkyrka kunde invånare i kommunen uttala sig om julgåvan, och majoriteten var positiva. Några av dem kommenterade att pengarna borde varit mer riktade.

– Pengarna borde kanske bara gått till de på kommunen som är direkt utsatta, som vård och omsorgspersonal och städare, men jag omfattas och blir glad.

Ett fåtal var negativa till att kommunen betalar ut pengar till sina anställda.

– Kontorspersonal på kommunen tar inga risker, skriver en användare.

Eller som en lärare skriver:

– Ge distansstudenterna mat istället. Många får inte lunch då föräldrar inte har råd med den extrautgift som detta innebär.