Gunnar Nygren

Gunnar Nygren. Foto: Anna Hartvig

"Färre lokalreportrar påverkar mångfalden"

I veckan uppmärksammades att det är 254 år sedan världens första tryckfrihetsförordning antogs av Sveriges riksdag. Det fria tryckta ordet är en grundpelare för ett demokratiskt samhälle. Medieforskaren Gunnar Nygren är både orolig och hoppfull om den lokala journalistikens utveckling i Stockholm.

Vilka följder ser du av att Direktpress och Mitti gått samman?

– Det är inte fråga om en sammanslagning. Direktpress har köpt Mitti. Mitti lyckades inte få någon lönsamhet i sin verksamhet. Det har varit ett ”chickenrace” mellan de båda. Det har visat sig svårt att få annonsörer till digital lokalpress medan däremot annonser i tryck fortfarande går bra.

Men vad gör detta för lokaljournalistikens utveckling i Stockholmsregionen?

– På kort sikt är det klart att det blir en försämring. Det är 30 journalisttjänster som försvinner vilket påverkar mångfalden. På lång sikt får man se. Både Mitti och Direktpress har gjort mycket bra journalistik och för demokratin är det viktigt att det finns lokal bevakning. I Stockholmsregionen är det endast gratistidningarna som ägnar sig åt lokaljournalistik.

Eftersom det uppenbarligen finns ett intresse för lokaljournalistik varför finns det inte någon lokal morgontidning i Stockholm?

– DN har utvecklats till en nationell elittidning. Det är DN: s framgångsrecept. Att starta en helt ny tidning är mycket svårt. För lokaljournalistik har det visat sig att gratistidning i pappersform är det som fungerar bäst.

Så Botkyrkaborna kommer få fortsatt bra bevakning?

– Ja, Direktpress har tre redaktioner. Den på Liljeholmen bevakar söderkommunerna. Det finns många duktiga reportrar där.