Verksamhetsledare Ellen Tejle

Verksamhetsledare Ellen Tejle. Foto: Ellen Tejle

Fanzingo ser framåt

Hejsan Ellen Tejle! Verksamhetsledare för mediehuset Fanzingo i Alby. Kultur- och Fritidsnämnden beviljade nyligen er 286 000 kr i krisstöd. Ni har likt många andra haft det ekonomiskt tufft det här året.

Hur har ni påverkats av pandemin?

Vi har haft väldigt mycket avbokningar och framflyttningar av våra mediaproduktioner. Det har inneburit att vi har tappat nästan alla våra externa produktionsintäkter under 2020, vilket varit oerhört tufft för oss.

Vad betyder kulturnämndens krisstöd för verksamheten?

Det har varit avgörande för vår överlevnad. Vi är så otroligt tacksamma över detta.

Hur bidrar mediehuset Fanzingo till ökad mångfald och representation?

Vi jobbar dagligen med att få ut fler berättelser och perspektiv i media. Det kan handla om att utbilda unga i Botkyrka till att själva skapa det årliga magasinet SHOO, tillsätta roller medvetet för breddad representation för SVT Barn och göra radio av och med personer med psykisk ohälsa. Vi anställer unga korrespondenter från hela Sverige som varje vecka skapar nyhetsartiklar från Arjeplog till  Ängelholm.

Vad betyder Fanzingo för Alby, Botkyrka?

Fanzingo startades för 15 år sen i Alby. Syftet är och var att göra media mer inkluderande och demokratiskt, genom att aktivt arbeta för att nå målgrupper som varken syns framför eller bakom nyhetsflödet, filmerna eller radioprogrammet.

Kan du ge några exempel?

Vi har årligen cirka 1000 deltagarmöten med unga personer från Botkyrka som får verktyg och coachning i att uttrycka sig i musik, text, film och podd. Många har klivit vidare in i film och kulturbranschen vilket är så imponerande. Varje år görs flera hundra produktioner som också når etablerad media där Alby och Botkyrka många gånger får ta plats.