Foto: Fredrik Sjögren

Boxas på svenska

Boxning behöver inte bara innebära hård träning, det kan också vara ett sätt att lära sig ett nytt språk. På Ungdomens hus i Fittja får nyanlända ungdomar chansen att både träna boxning och lära sig svenska.

I boxningsringen i källaren på Ungdomens hus är träningen i full gång för ett tiotal ungdomar. Många av dem kommer från Afghanistan och har inte varit i Sverige så länge. En av dem är Mustafa Yari.


– Jag har hållit på med boxning i tre månader och tränar tre gånger i veckan, måndagar, onsdagar och fredagar.


En annan, som är svettig efter den tuffa träningen, är Zahir Hassani.


– Jag har tränat i två månader och kommer absolut att fortsätta med boxningen.


Att träna boxning kostar inget och förutom vanlig boxning finns även möjlighet att träna thaiboxning. Varje vecka tränar runt 50 ungdomar i åldrarna 15-22 år på Ungdomens hus.


Bayram Zengin, tränare i boxningsklubben Star Fight Fittja, tror att boxningen har stor betydelse för ungdomarna i Fittja.


– Boxningen ger mycket vilja till ungdomarna, en sysselsättning, något att vara med på och så kommer man förstås också i form.


För att få de nyanlända ungdomarna att lära sig svenska finns alltid olika former av språklekövningar med på träningen. Med på träningen finns också en tolk om det skulle behövas, som själv är från Afghanistan.


Star Fight Fittja lägger också stor vikt på attityd och bemötande berättar Bayram Zengin.


– Vi arbetar mycket med kamratskap och umgänge. Boxning är en lagsport och det spelar ingen roll om man är svensk eller inte. Så som man är här inne ska man också vara där ute.