Foto: Fredrik Sjögren

Konst som väcker känslor

Målningen "Rest In Peace" är tänkt att fungera som en hyllning, men den är kontroversiell och placeringen har kritiserats. Vissa menar att den kan ha en avskräckande effekt.

När tunnelbanan rullar in mot Fittja tunnelbanestation är en stor målning föreställande tre unga män det första man möts av.


– Jag kände alla tre killarna. En av de gick i min klass, säger Magnus Nylund, ungdomsledare på Fittjapulsen.


En del vill inte alls prata om målningen.


– Det är känsligt, säger en ung Fitttjabo i Fittja centrum.


Konstverket "Rest In Peace" föreställer tre unga Fittjabor som dog mellan 2009 och 2013. En blev skjuten efter en fotbollsmatch, inget vet varför. En omkom i en motorcykelolycka. En sköts av polisen i samband med ett rån mot en guldbutik i Södertälje.


Moderaterna i Botkyrka har under en längre tid varit kritiska till målningens placering.


– Konsten är fri och det måste den få vara, men att vi med skattepengar hyllar kriminella är inte rätt. Det här är inga personer som unga Fittjabor ska se upp till, säger Jimmy Baker (M), oppositionsråd i Botkyrka kommun.


Först var målningen placerad vid en sopstation. Därefter blev den flyttad till Mångkulturellt centrum i Fittja innan den hängdes upp på sin nuvarande plats ovanför Ungdomens hus.


Målningen är tänkt att fungera som en hyllning till de tre unga männens minne.


– Problemet är att två av killarna är begravna i Turkiet och då finns det ingen naturlig begravningsplats dit ungdomar och andra kan gå och sörja, säger Magnus Nylund, som också menar att målningen kan ses med andra ögon.


– Den kan också användas som ett avskräckande exempel. Den kan tolkas på två sätt.