Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning. Foto: Mikael Lundgren/regeringskansliet

Regeringen presenterar Karolinska Institutets nya styrelse

I torsdags höll regeringen en pressträff där de presenterade tre nya ledamöter till styrelsen samt nya ordföranden Mikael Odenberg.

I början av september informerade Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, att största delen av Karolinska Institutets styrelse skulle bytas ut. Enligt interna utredningar bevisades den tidigare styrelsen medansvariga i Macchiarini-affären. Idag presenterade Hellmark Knutsson den nya styrelsen.

– Den nya styrelsens har det viktiga uppdraget att återupprätta förtroendet för Karolinska Institutet och svensk medicinsk forskning, sa hon under presskonferensen.

Mikael Odenberg är KI:s nya ordförande. Han är generaldirektör för Svenska kraftnät och har tidigare innehaft flera andra politiska uppdrag.

– Macchiarini-situationen har skadat Karolinska Institutets rykte, både hemma och internationellt. Jag ser fram emot att leda uppdraget med att återställa KI till sin forna glans, sa Mikael Odenberg under presskonferensen på torsdagen.
 

Samtidigt presenterades tre nya styrelseledamöter. Bjørn Stensaker som är professor i pedagogik, Göran Stiernstedt som är läkare och direktör inom hälso- och sjukvården samt Liselotte Höjgaard som är avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn och professor i medicinsk teknik. Den nya ordföranden och styrelseledamöterna tillsätts från 1 december till 30 april 2020.