Deltagare i CoLabs workshop. Flemingsberg. Foto: Arkivbild, CoLab

Samarbete gör studenter till entreprenörer

SH innovation på Södertörns Högskola och Karolinska institutet håller tillsammans workshops under namnet CoLab. Målet med samarbetet är att få studenter att tänka i nya banor och öppna upp tankar kring entreprenörskap. Hittills har 150 studenter deltagit.

SH innovation har funnits på Södertörns Högskola i cirka tio år, men CoLab är ett nytt projekt som startades tillsammans med KI förra året. Hittills har det hållits worskhops och föreläsningar i affärsutvecklingsmetoden LEAN start up

 

– LEAN start up handlar om att fånga upp studenternas idéer i ett tidigt stadie och se till att de utvecklar något som kunder vill lägga pengar på, förklarar Aron Podavka, huvudansvarig för SH Innovation och CoLab.

 

Tack vare samarbetet kommer SH innovation och KI att anordna en 7.5-poängskurs tillsammans i innovativ design till våren. Röda korsets högskola kommer även bli en del av samarbetet nästa termin, men det är ännu inte klart hur det kommer påverka kursen eller framtida CoLab-evenemang. Det förs även diskussioner med Musikhögskolan och Kungliga Tekniska Högskolan om att utöka samarbetet.

 

– Målet är helt enkelt att skapa en mötesplats där elever från olika bakgrund med olika kunskaper kan diskutera idéer som kan komma att bli affärsidéer, förklarar Aron.

 

I samband med CoLab ger varje enskild högskola rådgivning till de egna studenterna. Rådgivningen ger möjlighet till start-up bidrag och kontakt med externa organisationer, som till exempel Drivhuset eller tävlingen Venturecup.

Här finner du kursplanen för innovationskursen och CoLabs kontaktinfo .