Vid Drottninggatan har människor samlats under helgen för att tända ljus och lämna blommor för att hedra dem som föll offer vid attacken.

Attacken i Stockholm

Av Line Lundin & Sofie Martinsson
Dådet i Stockholm city. En lastbil körde i fredags eftermiddag in Åhléns City. Tågtrafiken stoppades och T-centralen evakuerades. Fyra personer dog i attacken och 15 personer skadades.

Foto: Connor de Freene

All tunnelbane- och pendeltågstrafik i Stockholm stod i fedags stilla och tusentals människor fick problem att ta sig hem efter jobb och skola. Riksdagen spärrades av och de som befann sig där fick inte lämna byggnaden.

 

– Ingen får gå ut och vakter står utanför. Polisen har spärrat av alla byggnader i vilka politikerna sitter, säger en anställd som vill vara anonym.

En lastbilen har kraschade på fredagen rakt in i Åhléns City och körde på människor. Hittills har fyra personer omkommit och 15 personer uppges vara skadade. Lastbilen, som tillhör Spendrups, kapades.

Under fredagen inkom även flertal uppgifter om skjutningar på olika platser i Stockholm city, men dessa uppgifter har senare dementerats av polisen.

Foto: Jonathan Wogenius

Polisen uppmanade alla som befann sig i innerstaden att stanna inomhus. Alla sjukhus i Stockholm försattes i katastrofläge, all personal kallades alltså in. Det är fortfarande skärpt polisbevakning i hela Sverige. En 39-årig man har gripits misstänkt för dådet.

Säpo meddelar att beredskapen för terrorhot är oförändrad - man bedömer inte ännu att man behöver uppgradera hotet.

Kungen har meddelade på fredagen att han avbryter sin resa i Brasilien och återvänder till Sverige.

Vid 18-tiden på fredagen var telefonnätet överbelastat.

Läs också: