"Inte höger, inte vänster, utan framåt"

Av Sara Almosaibi Jasas
Hon är doktorand och undervisar genusvetare på Södertörns högskola. Hon är också Sveriges första svarta partiledare. Nu vill hon leda FI in i riksdagen.
1.Vart är drömplatsen att bo på?
Kampala, Uganda
2. Vad åt du till middag igår?
Krispig fisk och potatis
3. Vem är din idol?
Mamma, mormor och Nelson Mandela
4. Favoritfilm?
Moonlight och Hidden Figures
5. Högst upp på din bucketlist?
Att komma in i riksdagen

Jag möter Victoria Kawesa vid Gullmarsplan, för en intervju på språng till Södertörns högskola, där hon snart har nästa möte.  Hon sträcker inte fram handen för att hälsa, utan öppnar upp famnen.

Victoria Kawesa växte upp i Uganda. När hon var 9 år flydde hon tillsammans med sin mamma och sina syskon från landet. Hennes pappa hade avrättats för att han var politiskt aktiv.

I Stockholm bosatte de sig i Tensta.
­–Vi hade det tajt ekonomiskt och vi bodde trångt. Vi hade ett fosterbarn och var tre tjejer i vårt rum. Jag fick bli vuxen väldigt tidigt, säger hon.

Högstadietiden tillbringade hon på Engelbrektsskolan på Östermalm.
– Jag upplevde extremt mycket rasism, jag var från Tensta och bar kläder från Överskottsbolaget. Jag blev bespottad, attackerad, de slängde saker på mig, satte krokben för mig i korridorerna och n-ordet haglade dagligen över mig.

– Jag fick underkänt i alla ämnen, förutom i hemspråk. Där fick jag högsta betyg. Det var de enda lektioner jag gick på, där fanns det internationella elever och där kände jag mig trygg.

Victoria Kawesa, lektor på Södertörns Högskola, är FI:s nya partiledare. Foto: Sara Almosaibi Jasas

 

Med hennes erfarenheter i bagaget blev hon rädd för vitheten och det skulle bli hennes drivkraft för förändring.

Hon flyttade hemifrån när hon började gymnasiet, för att det var svårt att fokusera på studierna i hemmiljön.  Hon ville tillbaka till ”orten” som hon kallar det och valde därför Tensta gymnasium. Där fick hon diplom och stipendium när hon tog studenten med goda studieresultat.

Victoria Kawesa studerade sedan genusvetenskap. Hon engagerade sig politiskt och har varit antirasistiskt talesperson för FI innan hon i förra veckan blev partiledare.

Varför valde du just FI?

– Vi har ju antirasistisk feminism som grundideologi. Jag hade inga planer på att bli politiker utan tänkte jobba som lektor. Men det politiska läget i Sverige när SD kom in i riksdagen blev en vändning för mig. Jag måste synliggöra minoriteter.  Jag vill vara en röst för människor från orten, för unga tjejer som inte har några förebilder.

Vilka frågor kommer du att driva ifall FI kommer in i riksdagen?

– Jag vill lyfta fram frågor om vithet och vithetsprivilegier. Kvinnors löner kan vi inte längre vänta mer med. En annan fråga är det patriarkala våldet, i form av våld i nära relationer och våld i hederns namn. Ledorden är, vi rör oss inte till höger, inte vänster, utan framåt.

Du är den första svarta kvinnan i Sverige som blir partiledare.

– Jag har sprängt väldigt många barriärer. Jag hoppas att vi blir fler svarta ledare i politiken.

Kommer ni in i riksdagen nästa år?
­­– Sannolikheten är stor. Vi är ett alternativt parti som vågar ta upp de obekväma frågorna.

Vad tar du med dig från Södertörns högskola till FI?

– Framför allt genustänket i undervisningen av barn. Jag har undervisat lärarstudenter i normkritisk pedagogik och rasismens olika uttryck. Detta behövs ännu mer i Sverige och det kommer jag lobba för som partiledare för FI.