Nordens första professor i romska studier. Foto: Privatbild

Första professorn i romska studier

Att forska och fira går inte alltid hand i hand. Kimmo Granqvist, Nordens första professor i romska studier, hade fullt upp med sin forskning under Romadagen i lördags.

Den internationella Romadagen uppmärksammades av människor runt om i världen. Men en som inte hade tid att fira var Kimmo Granqvist, Nordens första professor i romska studier. Han var upptagen med sin forskning hela lördagen.

Kimmo Granqvist är i grund och botten lingvist. Just nu håller han på att avsluta en monografi om romsk språkhistoria. Han leder även ett forskningsprojekt, Network of Academic Institution in Romani Studies, NAIRS. Detta projekt grundades i februari 2016 och får stöd av Sveriges Riksbank.

– Det var min idé att starta projektet. Den kom till under en middag, när vi kritiserade de existerande nätverken, säger han.

Kimmo Granqvists intresse för de romska språken växte fram för 20 år sedan. Då gjorde han sin civiltjänst, och av en slump hamnade han på Forskningscentralen för de inhemska språken i Finland. Han har ingen anknytning till de romska språken, annat än att han tycker att det är ett intressant forskningsområde. Och framförallt ett viktigt område.

– Det finns väldigt få institutioner som fokuserar på romska studier. Det är en europeisk möjlighet och ett bra tillfälle att utveckla forskningen kring ämnet, säger han.