Studenthälsan finns på Karolinska Institutet. Foto: Amanda Hansson

Hjälp finns hos studenthälsan

Av Amanda Hansson
Hos studenthälsan på Karolinska institutet kan studenter få stöd. De kan hjälpa till med alla studierelaterade problem, men också i kristider som efter attentatet i fredags.
– Oftast påverkar kriser och livet utanför skolan också studierna. Det är inte helt ovanligt att studenterna söker oss i kris, både livskriser eller olycka.
Hos studenthälsan finns: En läkare, företagssköterskor, en psykolog, psykoterapeuter, en fysioterapeut och en administratör.

Studenthälsan är till för: Stockholms Universitet, Karolinska Institutet, Södertörn och de enskilda skolorna, Sofiahemmet, Röda korset och Ersta.

Vända sig till: 1177, Röda korset eller andra aktörer.

Hitta studenthälsan: Blickagången 7, KI campus Flemingsberg. Telefonnummer 08-524 835 70.
Drop-in-mottagning måndagar och torsdag 12.30-14.00.

Terrorattacken i fredags påverkade många. Marie Åkerman är psykiatrisjuksköterska och Kristina Fredriksson är psykoterapeut hos studenthälsan på Karolinska Institutet. De berättar att trots händelserna har de inte märkt några större skillnader i samtal eller besök.

– Det har inte varit någon större skillnad i antal besök. Dock har de samtal vi får fler frågor som har existentiella anknytningar eller om vad som är viktigt i livet, utifrån det som har hänt, säger Kristina Fredriksson.

 

Hur en person hanterar en sådan här situation är väldigt individuellt och på elevhälsan kan studenter välja hur ofta de vill gå. Studenthälsan har kortare samtalskontakter och inga regelrätta terapier. Kristina Fredriksson säger att de flesta tar hjälp av 3 till 4 samtal.

– Studenter kan vara drabbade på olika sätt. De flesta blir drabbade för att det är en förskräcklig händelse och andra har varit i närheten eller har någon de känner som har varit där. Man kan behöva någon att prata med, antingen någon professionell eller en nära vän så att man inte är ensam. Drabbade kan också gå till en förening eller kyrka, berättar Marie Åkerman.

 

Varje skola har en egen krishantering och det är programmen som tar hand om krisen först. I en kris kan studenthälsan hjälpa till då de har tillgång till psykologer och terapeuter eller kan remittera vidare. Marie Åkerman menar att om man är traumatiserad kan man behöva en annan, djupare kontakt som en krisorganisation kan hantera.

Läs också: