Det finns många åsikter om lakrits. Foto: Madeleine Hagedorn

Vad är lakrits egentligen?

Av Madeleine Hagedorn
Idag är det lakritsdagen. Lakrits är ett svart godis som man antingen älskar eller hatar. Det vet de flesta. Vad de flesta inte vet är vad godiset innehåller.

Vet du var lakrits kommer ifrån? Lakrits framställs ur roten av ärtväxten Glycyrrhiza glabra som kan bli upp till tio meter lång. Den går tyvärr inte att odla själv. Växten hittas ute i det vilda runt medelhavsområdet och i länder som Ryssland, Kina och Iran. Den finaste och bästa lakritsen växer i Italien.

Lakrits är ingen ny upptäckt. Redan i det antika Egypten användes lakrits som smaksättare i drycker. Den användes också till läkemedel vilket den fortsätter att göra idag. Det sägs också att lakrits är bra för matsmältningen, ökar förbränningen och ger en mättnadskänsla. Däremot är det inte bra att äta för mycket lakrits under för lång tid. Det kan leda till huvudvärk, högt blodtryck och kan ge en laxerande effekt om du är känslig för ämnet glycyrrhizinsyra. Lakrits fungerar också utmärkt att använda som smaksättning i olika matlagningsrecept. Varför inte ta en dag som lakritsdagen att experimentera i köket?

Om du blev extra sugen på lakrits efter att ha läst den här artikeln kan du lyckligtvis köpa det på campusområdet. Du hittar lakrits hos Matmakarna, Arom och Pressbyrån vid Karolinska Insitutet.