Diana är en av de studenter som nu kan ta socionomexamen på Södertörns högskola. Foto: Joakim Stenberg

Nu kan du bli socionom på Södertörns högskola

Av Joakim Stenberg
Efter ett långt arbete har Södertörns högskola fått examensrättigheter för socionomer.

– Det blir lättare att beskriva vad jag pluggar nu - ”Socialt arbete med storstadsprofil” låter lite diffust för utomstående, säger studenten Diana Gimling som går sin andra termin på Södertörns högskola. Om två år kommer hon vara en av högskolans första socionomer. Det var till påskhelgen som Södertörns högskola fick beskedet att den nu kan utfärda socionomexamen.

"Ett stort erkännande"

– Det här är ett stort erkännande för det hårda jobb vi lagt ner i åtta år, säger Ali Hajighasemi, avdelningsföreståndare och docent i samhällsvetenskaper på Södertörn.

Ali Hajighasemi är en av de anställda på högskolan som arbetat för att uppfylla de krav UKÄ, Universitetskanslerämbetet, ställt för att ge examensrättigheterna. Det har länge funnits en kandidatutbildning i Socialt arbete med storstadsprofil. Södertörnstudenterna har i praktiken kunnat ta en socionomexamen, men eftersom högskolan tidigare inte haft rättigheterna att ge ut dessa har ett samarbete med Ersta Sköndal högskola varit vitalt.

– När vi startade programmet frågade vi Ersta Sköndal, som haft sina examensrättigheter sedan länge, om de kunde ta emot våra elever under deras sista termin för att ta examen där. De sa ja och sedan dess har vi jobbat väldigt nära varandra, förklarar Ali Hajighasemi.

I framtiden slipper Södertörn skicka iväg sina socionomer någon annanstans. Ali Hajighasemi lyser av stolthet när han berättar om vad han och hans kollegor gjort för de färska examensrättigheterna.

– Vi har länge jobbat med vår kursplan, läroplan och innehållet i programmet, vad som funkar och inte funkar. Vi har lagt stort fokus på vår inriktning storstadsprofil, som förbereder våra elever för samhällets utmaningar. Den inriktningen har skapat respekt för oss bland andra högskolor.

Fortsatt samarbete

Om Diana och hennes klasskamrater kommer att använda en termin till praktik på Ersta Sköndal högskola är fortfarande oklart. Ali Hajighasemi förklarar att samarbetet kommer att fortsätta.

– Det har fungerat så bra att vi fortfarande kommer att jobba tillsammans, säger han.

En sak är i alla fall säker. Diana kommer om ett par år kunna ta examen här på campus och på Södertörns högskola. När hon är klar med studierna är planerna inriktade på de lite yngre.

– Min dröm har alltid varit att jobba med barn och unga, så det lär nog bli något inom den branschen, säger hon.