Gustav Amberg tycker att Södertörns styrka är att det är en ung skola. Foto: Ricardo Burrows.

Rektorn gläds åt engagerade studenter

Av Karna Svensén
Det är snart ett år sedan Gustav Amberg tillträdde sin rektorstjänst. Nu har han blivit varm i kläderna och satsar på att långsiktig utveckla skolan.
Rektorns favoritdjur är tax. När han växte upp hade han en tax som hette Nickan.

Klockan är nio på morgonen och kaffe och kakor står uppdukat på bordet utanför aulan på Södertörns högskola. Det är dags för personalmöte. Rektor Gustav Amberg inleder mötet med att presentera dagens agenda som bland annat handlar om hur Södertörn jobbar med karriärutveckling och att skolan fått 20 miljoner mer att lägga på forskning.

– Södertörns styrka är att det känns att det är en ung skola, säger rektorn när personalmötet är avslutat och han har återvänt till sitt kontor på nionde våningen. Jag kan tycka att det är skönt att det inte finns några gamla traditioner utan att det finns stora möjligheter att tänka fritt och annorlunda här.

Han säger att han gläds varje dag att gå omkring på Södertörn och se alla studenter som är engagerade, duktiga och gör spännande saker.  
Med en bakgrund som professor i strömningsmekanik och en vicerektortjänst i fakultetsutveckling och jämställdhet på KTH har han stor erfarenhet av universitetsvärlden. Att få ägna mer tid åt samhällsfrågor på Södertörn tycker Gustav Amberg är spännande. Han beskriver sin tid hittills som rektor som intensiv och rolig.

– Det som är spännande med att ha ledningsuppdrag är möjligheten att skapa så bra förutsättningar som möjligt för andra att göra det de är bra på inom utveckling och forskning.
I höstas ägnade han mycket tid åt att prata med lärare för att försöka förstå hur allt fungerade på skolan. Han satsar långsiktigt på att utveckla Södertörns högskola och hoppas att skolan i framtiden ska få kalla sig för ett universitet. Gustav Amberg tycker att det svåraste med att vara rektor är att hela tiden få kompromissa fram olika lösningar och att bestämma vad pengarna ska gå till. Men det finns mycket han tycker är kul också.

– Att få prata med forskarna och få lära sig mer om ämnen som kontinentalfilosofi och etnologi är något av de roligaste med mitt jobb, säger han.           

Gustav Amberg uppmanar studenterna att engagera sig i olika organ på skolan så att deras perspektiv också kommer fram. Han inser att det kan vara svårt att komma in sammanhang som man inte känner sig hemma i.

– Men fråga! Säg "ursäkta, nu förstår jag inte", så brukar folk vara hjälpsamma. 

Skärgårdsön är rektorns smultronställe på campus även om han inte har tid att sitta där så ofta. Vi går dit för att ta lite bilder. Gustav Amberg tar upp sin telefon och visar att hans senast spelade låt är Paranoid med Black Sabbath. Annars lyssnar han mycket på jazz och Charlie Parker är en favorit. Ledig tid ägnas åt att repa med bandet No excuses, där han spelar elgitarr. 

– Men det är inget seriöst, säger han och skrattar.

Nej, Gustav Ambergs elgitarrspelande är reserverat för fritiden och som rektor fortsätter han med sitt arbete att utveckla skolan. "No excuses" är också rektorns ledord när det kommer till studier. Hans bästa studietips är att läsa i tid och han poängterar att det inte finns några genvägar till bra resultat.