Stilla både reslust och kunskapstörst

Av Text: Helena Pettersson Grafik: Joar Plunger Franzén
Är du sugen på att studera utomlands? Via Södertörns högskola har du goda möjligheter till det. Du kan välja bland 100-120 universitet och högskolor världen runt. Du har alltid rätt till studielån och goda chanser för stipendium.

Studerar du på ett program eller en kurs på Södertörns högskola har du möjlighet att studera en termin eller ett helt år utomlands. Det enda kriteriet är att du tagit 60 högskolepoäng och att du inte tagit ut din examen.

Skolan har ett partnerskap med cirka 100-120 skolor i Europa, Asien, Nord- och Sydamerika. Nichlas Malmdahl, som har hand om utbytesstudier på Södertörns högskola, berättar att med de EU-baserade skolorna finns ett Erasmusavtal som innebär att alla studenter får ett stipendium för att studera utomlands.

– Hur stort stipendium man får beror på vilket land man åker till, säger han. Oavsett var man väljer att studera har man rätt till CSN-lån men studerar man utanför EU behöver man söka stipendium på egen hand.
I år har cirka 100 studenter sökt till utbytesstudier. Nichlas Malmdahl hoppas att det är fler som söker under nästa ansökningsperiod som är från december 2017 till januari 2018.

Vilken destination som är populärast varierar från år till år.

– Det känns som att studenter pratar ihop sig och tipsar varandra, säger Nichlas Malmdahl.
Studenters berättelser från utbytestiden finns att läsa på Södertörns studiewebb. Där går det även att ta kontakt med studenterna för tips om de olika skolorna.

Andra tips som Nichlas Malmdahl delar med sig av är att prata med sin programansvarig om vilka utbyteskurser man kan tillgodoräkna i sin examen. Han säger också att det är en fördel att kunna lite av det språk som talas i landet man ska till.