Erika Rydberg. Foto: Jonatan Grinde

Studentpuben som mötesplats och arbetet bakom

Av Jack Forsgren
Målet och bolagets riktning med puben är att vara den naturliga samlingsplatsen på campus för många studenter. Där ska man kunna umgås med kursare och träffa andra studenter över en öl eller två.

På SöderS webbsida står det att puben är ”det ultimata för-fest stället med studentvänliga priser och familjär stämning”. Puben har öppet onsdagar från klockan 15 och på fredagar från klockan 12 och stänger tidigast 19. Utöver dessa öppettider anordnas bland annat temafester, sittningar, och uppträdanden av högskolans olika föreningar. Lokalen rymmer upp till 500 personer.

De som jobbar på puben arbetar ideellt och ingen i styrelsen tar ut någon ersättning för tiden de spenderar på puben. Inte heller de som bartendrar får någon lön för sitt arbete.

Nyttiflempan träffar vice ordförande Erika Rydberg och ställer några frågor:

 

Vad har du för roll i bolaget?

– Jag fungerar som stöd i styrelsen och jobbar med säkerhetsfrågor. När vi har evenemang har vi även vaktpersonal på plats som jag har kontakt med.

 

Hur jobbar ni i styrelsen?

– Alla i styrelsen pluggar och har andra jobb men vi har styrelsemöte en gång i månaden där vi diskuterar och bollar idéer. Vi har även en intern facebook-grupp och chat där vi kan diskutera ämnen. I somras var vi inne och installerade en ny bardisk så numer blandas drinkarna precis framför gästen, istället för vid väggen bakom. Vi har satsat mycket på arbetet i baren och öppenhet med föreningar om bokningar.

 

De senaste två åren har det gått bättre för bolaget som gått med vinst. Föreningen blev helt ideell 2015 och i dagsläget är det allt fler föreningar som bokar puben för evenemang vilket ökar intäkterna.

 

Om man är intresserade att jobba i puben, vad gör man då?

– Då kan man signa upp sig via vår webbsida, vi kallar våra bartendrars för funktionärer. Vi ställer inga krav på dem men för att få aktiva högskolepoäng behöver man jobba tre till fyra pass per termin.

 

Erika berättar att hon genom att sitta med i styrelsen har fått goda kunskaper i att driva verksamhet, träffat nya vänner och lärt sig att saker och ting löser sig. Om man önskar vara en del av nästa års styrelse så är ansökan öppen till 19 november, därefter följer intervjuer med den rådande styrelsen.