Parkinsons sjukdom, bild: Sara Nolbrant

Forskare från karolinska avslöjar skönheten inom oss

På Sven Harrys museum i Stockholm möter konsten forskningen i en konstutställning. Utställningen är ett resultat av ett samarbete mellan forskare vid Karolinska institutet och olika konstnärer.

Forskarna vill visa hur olika celler ser ut på en mikroskopisk och makroskopisk nivå. Förhoppningen är att öka människor förståelse för forskning om människokroppen.

På väggarna i utställningshallen hänger många färgsprakande tavlor, vid första anblick skulle det kunna vara foton på universum tagna genom ett teleskop. Men det är foton på våra celler tagna genom ett mikroskop, det visar hur vi ser ut inuti.

– Vi hoppas på att allmänheten ska få upp ögonen för vår forskning och vi vill bland annat visa skillnaden mellan sjuka och friska celler, säger Maria Kasper forskare på Karolinska institutet i en intervju.

Men kommer verkligen bilderna att ge allmänheten en förståelse för forskningen? Människor som går på utställningen har delade meningar.  Lars Eriksson som är en av besökarna på utställningen tycker att det är ett bra sätt att få en inblick i forskningen.

– Det är bra att det tas upp även ur ett konstnärligt perspektiv, förståelsen för kroppen växer.

Gunnel och Kerstin, två andra besökare på utställningen har en annan åsikt.

– Det kan vara svårt för allmänheten att förstå, det bygger lite på att man har kunskap om medicin sen innan.

På en skylt bredvid en av tavlorna står det ”Två celler, en är frisk båda är vackra” och oavsett om utställningen gör forskningen en tjänst eller inte så ger den oss en inblick i hur vackra vi är på insidan.