Flertalet datorer har stulits från studenter i biblioteket. Foto: Maja Andersson

Stöldvåg bland studenter i Södertörns bibliotek

Av Maja Andersson
De senaste veckorna har flera personer blivit av med telefoner och datorer när de varit i biblioteket. Förra veckan satte ansvarigt vaktbolag in fler väktare för att kunna ha mer kontroll. Nu uppmanar bibliotekspersonalen att aldrig lämna värdesaker utan uppsikt.

Stöldproblemen har funnits i flera år, men under de senaste veckorna har stölderna ökat kraftigt. När Nytt i Flempan pratar med en kvinna som är biblioteksanställd, men som vill vara anonym, berättar hon om den pågående stöldvågen.

– Förut fick vi anmälningar om stölder någon gång ibland, nu händer det nästan varje dag.

Ökar bevakningen

Nytt i Flempan pratar med Maria Östman, säkerhetsansvarig på Södertörns högskola, som är bekymrad över stölderna. Den senaste tiden har man fått sätta in extra väktare för att öka tryggheten och försöka hindra stölder.

– Det är tråkigt när studenter blir av med sina saker. Tjuvarna slår oftast till mitt på dagen när det är som mest folk. De ser ut som vanliga studenter och smälter in i miljön.

Cecilia Rudbäck, enhetschef på biblioteket uppmanar till att aldrig lämna sina saker när man går iväg från sin studieplats.

– Man ska aldrig lämna sina saker utan uppsikt, även om det bara är en liten stund.

Ingen gripen

SH-bibliotekarien berättar om sina upplevelser.

– Vi har fått in vissa signalement på personer som betett sig misstänkt, men ingen har tagits fast. Det går så fort, plötsligt står du där utan din telefon. Jag har själv sett en stöld av en telefon, på plan 6, men lyckades inte stoppa det, säger hon.

Hon menar att en bidragande faktor till problemet kan vara att det inte finns någon plats att ställa datorn på inne på toaletterna.

– Det blir jobbigt att ta med sig datorn, det känns lättare att lämna den på bordet, men det är ingen bra idé.

När jag frågar vad man gör från bibliotekets sida för att minska stölderna svarar hon:

– Det är svårt att göra något mer än att sätta upp lappar och varna.


Detta ska du göra för att inte råka ut för stöld:

• Lämna aldrig värdesaker utan uppsikt, inte ens för att hämta något eller gå på toaletten. Ha telefonen nära dig, inte på andra sidan bordet.

Detta ska du göra om du blivit bestulen:

• Gå direkt till personalen och rapportera stölden, då tillkallas vakter och man ska försöka gripa gärningsmannen. Alla stölder ska även polisanmälas.