Pluggande student. Foto: Rickard Tollstoy

Dags att motbevisa fördomarna

Av Rickard Rasmusson Tollstoy
Södertörns högskola har blivit smutskastad, framför allt på det ökända diskussionsforumet Flashback. Även den främlingsfientliga tidsskriften Nya Tider har kritiserat Södertörn och kallat högskolan den sämsta i landet. Anledningen är vag, men grundar sig i att den akademiska nivån inte håller måttet och påstås vara av lägre rang jämfört med de större lärosätena.

Jag tycker mig se en koppling mellan de hädiska kommentarer som flödar fritt på Flashback och Fria tider. Två forum som gärna höjer rösten och sätter ned foten i flyktingfrågan. Södertörn har sedan start haft stor fokus på mångkulturalitet och integrering, med motiveringen att det är givande för båda parter, något som säkerligen kan bidra till ställningstagandet bland de främlingsfientliga åsiktsmaskiner som härjar fritt på Flashback.

 

– Det är helt klart att arbetet med flyktingar berikar vår verksamhet. Vi får in kunskaper och erfarenheter som vi behöver för att vara en aktuell och relevant högskola. Det handlar alltså inte bara om att göra skillnad för de som flytt hit, de gör också en stor skillnad för oss, säger Gustav Amberg, rektor på Södertörn.

 

Frågan är om det ligger någon sanning i ryktena om Södertörn? Är det bara lösa kommentarer grundade på förakt och fördomar, eller får man faktiskt inga jobb med en examen från Södertörn?

 

Jag bestämde mig för att vända mig till min egen arbetsmarknad som journaliststudent och undersöka hur det egentligen ligger till.

 

Anders Falkirk, redaktör på SJ-tidningen Kupé, menar att lärosätenas rykte spelar en viss roll, men sällan avgör.

–  Visst är det bra med en utbildning som lär ut grunderna, men vilket av lärosätena som är bäst just nu vet jag inte, vi har anställt skribenter från JMG, Södertörn, Uppsala bland annat, säger Anders Falkirk.

 

Södertörns journalistutbildning är känd för att ha en praktiskt inriktning med fokus på arbetslivserfarenheter. Lärarna har i stor utsträckning erfarenhet i branschen och många lärare är adjunkter. Förutsättningar som spelar en stor roll i förberedelserna för arbetslivet, tycker Falkirk.

 

– Tänk dig att du är en ung fotbollsspelare till exempel,  vem vill en tränare arbeta med? Oftast blir svaret en spelare som har talang, arbetslivserfarenhet och ödmjukhet. Någon som förstår att det tar lång tid att bli bra. 10 000 timmar för att citera en sliten siffra, säger han.

 

Uppenbarligen spelar utbildning en viss roll i en anställning, det är givetvis en förutsättning att ha förkunskap och förståelse i det ämbete man vill jobba i. Hur stor roll det spelar varierar beroende på vad man studerar. Enligt UKÄ:s rapport från 2016 ligger Södertörns ekonomer i toppskiktet av de som får anställning efter examen. En kandidatexamen från Södertörn ger 77,3 procent av studenterna jobb, medan en magisterexamen ger hela 90 procent av studenterna jobb efter examen.

Siffrorna stärker inte direkt Flashbackarnas tes om att “arbetsgivare skrattar åt Södertörn, liksom majoriteten av alla andra normalt fungerande människor.”

Förmodligen begrundas deras negativa åsikter snarare i ett politiskt ställningstagande, än en faktisk undersökning på högskolan.

Visst har alla rätt till en åsikt, förmodat att det finns belägg för den.

Ta kommentarerna med en nypa salt, och bilda din egen åsikt istället.