Södertörns högskola ska bidra med forskning till bygget i Järfälla. Foto: Alice Gustafsson

Forskar för hållbar samhällsutveckling

Järfälla kommuns initiativ, Barkarby science var aktuellt i Nytt i Flempan i slutet av november förra året. Då stod det klart att ett samarbete med Södertörns högskola var planerat. Nytt i Flempan har träffat Gustav Amberg, rektor på Södertörns högskola för att ta reda på hur samarbetet kommer påverka campus.
Järfälla växer, framförallt genom Barkarbystaden. Kommunen har tagit initiativ till att bilda Barkarby Science, ett bolag vars syfte är att främja forskning, innovation och utveckling inom samhällsbyggnad.

Enligt Gustav Amberg handlar Barkarby Science om att, tillsammans med Järfälla kommun och andra aktörer, planera bygget av Barkarbystaden norr om Stockholm. Var ska skola och affärer ligga? Hur undviks kriminalitet och hur blir det med transport och sophantering? Forskning i stadsutveckling är bland annat sådant som sociologerna på Södertörns högskola ägnar sig åt.

 

–Det handlar om att man ska tänka till, inte bara designa snygga hus, säger Gustav Amberg.

 

Det kommer vara en kontaktperson, en handläggare och en professor i sociologi som medverkar från Södertörns högskola men Gustav Amberg hoppas att det blir fler. För studenterna tror han att det skulle kunna innebära ett uppsatsprojekt eller en eventuell kurs där någon med inblick i Barkarby Science kan föreläsa. Inget är bestämt, utan det återstår att se.

 

Till grund för Barkaby Science ligger den pågående utbyggnaden av Barkarbystaden, men också av andra stadskärnor. Enligt Gustav Amberg är syftet med byggena att skapa flera centra utöver Stockholm city inför framtiden.

 

Barkarby Science har fokus på att utveckla framtidens lösningar inom stadsbyggnad och en hållbar samhällsutveckling, vilket kan läsas på Barkarbystadens hemsida.

 

–Vi kommer studera processen i Järfälla och se hur verksamheten kommer igång och utvecklas, säger Gustav Amberg.