Margot Wallström och Mikael Damberg i ett lunchsamtal på Södertörns högskola. Foto: Malin Carlsson

Wallström och Damberg
i samtal

Valrörelsen närmar sig med stormsteg. Måndagen den 9 april var Margot Wallström och Mikael Damberg på Södertörns högskola för ett lunchsamtal. Samtalet kretsade kring ministrarnas viktigaste valfrågor.

Framtiden stod i fokus när utrikesminister Margot Wallström och närings- och innovationsminister Mikael Damberg besökte Södertörns högskola måndagen den 9 april. De båda ministrarna pratade om ämnen som hållbarhet, jämställdhet och artificiell intelligens under en knapp timme. Det hindrade inte att stämningen ändå var lättsam.

– Micke är missbrukare av Pepsi max, sa Margot Wallström skämtsamt när Mikael Damberg fyllde upp glaset avsett för vatten.

– Jag är inte hälsominister, svarade Mikael Damberg.

Ministrarna ägnade en stor del av samtalet till klimathotet. Margot Wallström sa att hon tycker att klimatet är den viktigaste frågan just nu. Hon känner oro för framtiden och den har blivit mer intressant sedan hon fick barnbarn.

– Barnbarnens verklighet och vardag kommer att se annorlunda ut, sa hon.

Margot Wallström poängterade också att klimatfrågan berör alla. Hon sa att flyktingströmmarna kommer att bli tydligare när torkan ödelägger hela områden.

Samtalet kretsade också kring studenters framtid. Mikael Damberg sa att arbetsmarknaden är glödhet de närmsta åren. Det är arbetskraftsbrist i många branscher.

– Är man student kommer man ut på en bra marknad. Det är spännande att kunna välja. Skönt att jag är igenom det, sa Mikael Damberg.

Han sa också att Sverige är ett land som redan ligger långt fram i den teknologiska utvecklingen. Han menade att svenska folket kommer kunna dra nytta av den, men också den miljömässiga hållbara omställningen av samhället.

 

Elin Wahlgren som studerar på Södertörns högskola var på plats under lunchsamtalet.

– Jag tyckte att det var ett annorlunda och intressant samtal. Det var lättbegripligt och de tog det på en väldigt basic nivå som passar mig som inte är så insatt i politik. Det var tråkigt att inte fler var på plats.