Huvudéntren till skolan, Foto: Victor Larsson

Högskolevalet
runt hörnet

Av Victor Larsson
Måndagen den 16 april är sista anmälningsdagen till högskolan. För unga vuxna är det stora beslut som ska fattas. Detta kan vara stressande för gymnasieelever då det finns en uppsjö av olika utbildningar att välja mellan.

Det är inte alltid lätt att veta vilken utbildning som är lämplig. På Sjödalsgymnasiet i Huddinge berättar elever om hur de har gått till studievägledaren för att få hjälp. Men mycket sker på eget initiativ, menar eleverna på gymnasiet.

Linnea Sandberg studerar sam-beteende tillsammans med sin kompis Mathilda Söderlund. De berättar att de fått stort intresse för de ämnen som de läst i skolan, ett av dessa ämnen är kriminologi.

– Intresset för kriminologi är stort. Det är speciellt intressant att veta hur brottslingar tänker. Jag skulle vilja plugga något inom området, till exempel till utredare eller kanske till psykolog. Det är alltid intressant att försöka förstå hur folk tänker och känner, berättar Linnea.

Båda två berättar att de tänker vänta med studierna åtminstone ett halvår. De förklarar att de är ganska skoltrötta och gärna skulle vilja ta en paus. Men inte för länge, de vill inte tappa tempot helt och fastna på ett jobb som de inte önskar arbeta med resten av livet.

Linnea och Mathilda menar båda att de haft väldigt olika drömmar kring sina karriärsval. Linnea ville tidigare bli stylist och Mathilda hade tankar på att bli kock, men hennes föräldrar tyckte inte att det var ett lämpligt yrke. De menade att det var en smal bransch.

Ekonomerna Daniella Aguilar, Emma Roos, Wilma Ihrmark samt Sam-eleven Sam berättar om liknande erfarenheter och tankar. Ekonomieleven Emma förklarar att hennes intresse för ekonomi vuxit sedan hon börjat på programmet. Hon förklarar vidare att gymnasievalet inte varit något som har orsakat huvudbry.

– Sedan studierna tog sin början tycker jag att mitt intresse i stor utsträckning har ökat för de ekonomiämnena, säger Emma.

Sam förklarar att han vill arbeta med mode och design, därför vill han även studera dessa ämnen. Eftersom han inte gått en modeinriktad utbildning på gymnasiet menar han att det gör saken svårare. Sam berättar att han på eget initiativ gått till studievägledare.

– Jag vill studera något inom kläder och formgivning. Just nu går jag en samhällsvetenskaplig linje vilket försvårar saken, menar Sam.

Samtliga elever nytt i Flempan pratat med förklarar att de vill plugga relativt tätt inpå gymnasiet. De förklarar att högskoleutbildningar ofta är långa och att de vill vara klara så tidigt som möjligt.

 

Läs mer: