Sofia Lundmark, projektledare i sin kontor på Södertörns högskola. Foto: Faride Husseini

Fler kvinnor lockas
till medieteknik

Av Farideh Husseini
Södertörns högskola ligger i topp när det gäller andelen kvinnliga förstahandssökande till medieteknikprogrammen. IT, Medier och design och spelprogrammet är de mest populära inom området.

Medieteknikprogrammet anses vara mer manligt kodat på skolor och även på arbetsplatser. Flera riktade kampanjer satsar på att locka kvinnor till detta verksamhetsområde. Statistiken visar att under det senaste året har andelen kvinnliga förstahandssökande till IT, Medier och design ökat, och med 61 procent ligger Södertörns högskola i topp.
KTH följer med 44 procent kvinnliga förstahandssökande till civilingenjörsprogrammet och Stockholms universitet ligger i botten med bara 16 procent.

Mest sökta programmet

– Det känns otroligt bra och jag är jätteglad över att vi lyckades med det. Vi jobbar aktivt på att behålla kvinnor inom området, säger Sofia Lundmark, programansvarig för IT, medier och design.

IT, medier och design på Södertörns högskola är också det mest sökta programmet inom området med 1307 sökande.

– Jag är den enda kvinnan bland mina kollegor som läst medieteknik. Och då var det ett fåtal kvinnliga studenter. Jag tycker att reklam har påverkat en del, samtidigt sprider studenter information och det är ett sätt att locka intresse, fortsätter Sofia Lundmark.

 

"Som kvinna i teknikbranschen måste man kämpa"

Sofia Nordqvist läser sista året på IT och design-programmet, hon tycker att det här är vad hon precis ville, det här är den rätta.

– Jag har praktiserat som UX-designer på Aktieinvest och jag tycker att arbetsmiljön känns lovande för kvinnor, de vågar mer och tar mer plats i samhället. De börjar bli mer accepterade ute på arbetsplatserna, säger Nordqvist.

Medieteknikprogrammet är ett brett program där man kan fördjupa sig inom just det område man är intresserad av. IT, Medier och design och spelprogram är de mest populära programmen.

– Som kvinna i teknikbranschen måste man kämpa, men jag ser att vi är på väg mot en förändring, säger Sofia Lundmark.

– Jag drömmer om att jobba som projektledare på en designbyrå och jag rekommenderar jättegärna andra kvinnor till det, säger Sofia Nordqvist, student på IT design.

Klassbild på IT-studenter på Södertörns högskolan. Foto: Faride Husseini