Högskoleprovet går att göra två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten. Foto: Cecilia Jönsson

Intresset för högskoleprovet minskar

Sedan 2014 har antalet personer som skriver högskoleprovet minskat. Vårterminen 2016 var det 87 841 personer som hade anmält sig, och i vår är bara 76 395 anmälda.
- 76 395 anmälda till vårens högskoleprov

- I vår ska drygt 600 personer skriva provet på Södertörns Högskola

- Hela provdagen tar cirka 8 timmar


Källor: Södertörns Högskola, studera.nu

På lördag den 14 april är det dags för högskoleprovet på Södertörns högskola.

Nytt i Flempan har kommit i kontakt med Annika Blyckertz, som är pressansvarig och coach på Högskoleprovguiden, och frågar varför intresset för högskoleprovet har svalnat. Annika säger att det dels kan bero på högkonjuktur, dels på att det har blivit lättare för unga människor att skaffa ett jobb direkt efter gymnasiet. En konsekvens blir att det är färre som anmäler sig till högskoleprovet. Det har blivit lättare att komma in på en utbildning med enbart gymnasiebetyg.

 

Grafik: Anton Ekström

– Det hänger mycket ihop med arbetsmarknaden. Vi får helt enkelt se vad som händer i framtiden, säger Annika Blyckertz.

 

"Det var en bra träning, mitt tips är att öva på gamla prov."

Nytt i Flempan har även pratat med två personer som ska göra provet på lördag. En av dem är Mohaddése Husseini, som är 18 år och pluggar samhällsprogram på gymnasiet och vill bli advokat. Hon ska göra högskoleprovet för första gången och tycker att det är en bra möjlighet för dem som vill söka till en högskola men inte har klarat alla ämnen på gymnasiet.

– Men jag vet att jag ska klara mig i gymnasiet. För mig är högskoleprovet bara någonting nytt att prova på, säger Mohaddése Husseini.

 

Stina som är 26 år gammal och redan är student på en högskola, ska skriva högskoleprovet för andra gången. Hon ska söka till ett psykologprogram som är svårare att komma in på och därför behöver hon fler poäng.

 

– Första gången gick inte så bra. Det var inte svårigheter med uppgifter som var problemet utan just tiden. Men det var en bra träning. Mitt tips är att öva på gamla prov, försöka läsa mycket på svenska och engelska, säger Stina

 

 

Video: Lin Andersson, Rebecca Strömbäck