Byggvestas nyproducerade studentlägenheter. Foto: Faride Husseini

Studenter kritiserar bostadshyror

Av Farideh Husseini
Brist på studentlägenheter och korridorer är ett ständigt aktuellt ämne. Långa kötider och dyra hyror diskuteras ofta bland bostadslösa studenter.
– Så fort vi ser varandra så frågar vi om den andra har hittat någonstans att bo, säger Lina Andersson, student.

Situationen för bostadssökande studenter ser inte bra ut. Flera nyblivna studenter hoppar av sina program på grund av bostadslöshet. Dyra hyror och långa kötider diskuteras bland studenter dagligen.

– Jag väntade i tre år för att komma in i sjuksköterskeprogrammet. Jag kom in i Umeå, men efter tre veckor hoppade jag av för att jag inte hittade något boende, säger Fatima Rezai.

Matilda Petersson, student är hyresgäst hos Byggvesta och betalar 7500 kronor i hyra per månad.

– Jag har en tvåa på 39 kvadratmeter. Jag tycker att det är rätt dyrt, alltså två tredjedelar av CSN:s inkomst går till hyran, har man inte ett extrajobb klarar man sig inte, säger hon.   

Förutom dyra hyror så är Byggvesta även känt för sina korta kötider. Matilda Petersson fick exempelvis sin lägenhet efter två månaders väntetid och hennes väninna efter bara en vecka.

 

Matilda Petersson heter egentligen något annat. Foto: Faride Husseini

 

“Ingen bra service”

– De tjänar mycket pengar men vi får ingen bra service. För det första är det mycket svårt att få tag i dem, nästan omöjligt när det gäller felanmälan, och det tar tid att få hjälp då man har lyckats kontakta dem. Jag har till exempel väntat på att de ska komma och installera min diskmaskin sedan november, säger hon.

– Eller ett soprum som skulle bli klar i november, det är fortfarande inte klart och man ser sopor överallt där jag bor. Får jag någon annan lägenhet av en annan hyresvärd, så flyttar jag utan tvekan, fortsätter hon.

 

“Våra hyror ligger inte så högt”

Efter flera försök fick Nytt i Flempan tag i Marit Appelgren, vd för Byggvesta. Hon säger att de dyra hyrorna beror på att lägenheterna är nyproducerade. Hon menar att en tvåa på 7500 kronor ska delas mellan två studenter som ska bo tillsammans och då är det inte så dyrt längre.

Nytt i Flempan har på Byggvestas hemsida hittat en trea i Norra Djurgårdsstaden (Vasagatan) som är ett väldigt attraktivt område att bo i. Hyran är cirka 9 900 kronor. Flera av treorna i Flemingsberg har en hyra på samma nivå.

– Jag har svårt att tänka mig att vi har lägenheter i Norra Djurgårdsstaden som ligger runt 9 000–12 000, utan de ligger snarare runt 15 000 kronor, säger Marit Appelgren.

Med det så menar hon att då är det inte konstigt att i Flemingsberg kostar treorna 9 000–12 000 kronor.

– Vår bild är inte att våra hyror ligger så högt, avslutar hon.

 

Pressbild på Marit Appelgren. Foto: Erja Lempinen