Elisabeth Drion på Studieverkstan

Elisabeth Drion på Studieverkstan. Foto: London Rahimi

Vägledning till dina mål

Av London Rahimi
Vem ska du kontakta när du behöver hjälp att nå dina mål? Nytt i Flempan har tagit fram några tips på vad du själv kan göra och vem du kan vända dig till.

På Södertörns hemsida står det att studievägledarna arbetar med att underlätta studierna för studenter på skolan. Att kontakta en studievägledare kan vara nyttigt för att du ska ha goda förutsättningar att lyckas med dina studier. Det finns flera verksamheter man kan vända sig till som student om man behöver hjälp, vem är det du ska kontakta?

 

Verksamheternas arbete 

Studie- och karriärvägledare är den verksamhet som fokusrer på karriär och arbetet efter dina studier. Där utforskar man möjligheter och alternativ i arbetslivet på respektive program och hjälper dig kring beslut på arbetsmarknaden. Här får du bland annat hjälp med studieuppehåll, antagning, karriärplanering och CV-rådgivning.  

Studentservice är den vägledning som sköts av andra studenter på Södertörn och har hand om frågor kring hur det är att vara student, hur studierna på högskola skiljer sig från tidigare studier och råd som hur seminarier och tentamen fungerar.  

Studieverkstan tar emot studenter från både Södertörn och Röda Korsets högskola. De erbjuder elever att ta del av föreläsningar i akademiskt skrivande och talande, studieteknik och handledning. Det är Studieverkstan du ska vända dig till om du exempelvis är osäker på att tala inför folk.

 

När bör du kontakta en studevägledare?

— Som student bör du kontakta en studievägledare så fort du känner dig osäker kring dina studier. Helst så fort som möjligt så att man kan få den hjälp man behöver för att lösa problemet snabbt, säger Elisabeth Drion som arbetar på studieverkstan på Södertörn.

 

Om man ser till hur studenter ska strukturera sina studier menar Elisabeth Drion att man främst ska fokusera på planeringen. Det är viktigt att elever hittar balans mellan studierna och fritid.

— Du bör planera allting, inte bara dina studier, utan även motion och vila. Om man inte planerar in tid för återhämtning blir det inte bra. Det är lika viktigt att återhämta sig som att ha hand om sina studier.

 

"Studera mer effektivt" 

Hon avslutar med att ge några tips om hur du som student kan förebygga problem med dina studier.

— Identifiera vad som stör dig och vad som stödjer dig. Ett exempel är om du har tvätt liggandes och du går omkring och tänker på det, planera då att tvätta dina kläder så att du kan få bort den störande faktorn. På så sätt behöver man inte tänka på den. Du sover också bättre genom att ta bort oron runt om dig, vilket bidrar till att studenter också presterar bättre i sina studier.

Även miljö och tid spelar en stor roll, säger Elisabeth Drion. 

— Har du svårt att koncentera dig hemma så sätt dig i biblioteket istället. Är du en morgonmänniska så se då till att planera in dina studier tidigare på dagen istället för att skjuta upp dem. Det är också viktigt att ställa rimliga krav på sig själv.

 

Studenthälsan är den rådgivning som skiljer sig mest från de andra. Här fokuserar vägledarna på din fysiska och psykosociala hälsa under din studietid här på campus.

Det kostar inget att ta hjälp av någon studievägledare på skolan och studenthälsan omfattas av sekretess, står det på Södertörns hemsida. Om du känner att du behöver hjälp, tveka inte att be om den.