Sara Rolf och Johanna Mickelsson sitter på en bänk utanför Karolinska Institutet.

Sarah Rolf och Johanna Mickelsson utanför KI. Foto: London Rahimi

I huvudet på läkarstudenter

Av London Rahimi
Sarah Rolf, 22, och Johanna Mickelsson, 22, läser tredje terminen på Karolinska Institutet i Huddinge. Nytt i Flempan har talat med dem om hur en dag i skolan ser ut och om läkaryrket.

Hur ser en vanlig dag ut för en läkarstudent?

Sarah Rolf: Det varierar. Vi har haft ganska tunga kurser med mycket föreläsningar, men just nu har vi många seminarier. Varje dag ser annorlunda ut.

Johanna Mickelsson: Jag tycker det är mer varierat nu än vad det var tidigare. Den första terminen var det bara föreläsningar och nästan inget annat.

 

Tror du läkarstudenter är mer hälsosamma än andra?

Sarah Rolf: Vi kanske är mer medvetna om vad som är hälsosamt och vad som inte är det. Personligen äter jag inte hälsosamt hela tiden.

Johanna Mickelsson: Det är många i vår klass som käkar glass nu när vädret är så fint men jag tror inte folk bryr sig särskilt mycket. Det är många som tränar väldigt mycket.

 

Hur hanterar ni skolrelaterad stress?

Sarah Rolf: Jag tränar karate för att få bort stressen. Jag tror det är viktigt att ha någon form av fritidsaktivitet så man inte bara sitter vid ett bord och studerar. Det är väldigt lätt att drunkna i all information vi behöver ta in.

Johanna Mickelsson: Jag träffa kompisar. Jag brukar tänka "Det är inte hela världen om man inte lär sig allt", är en kurs väldigt jobbig går det att få in den senare. Allt går inte under för att man får U på en tenta.

 

Anser ni att vem som helst bli läkare?

Johanna Mickelsson: Jag tror att vem som helst kan bli det om man verkligen vill det. Du behöver ha hög motivation och var målinriktad för det tar väldigt lång tid.

Sarah Rolf: Du måste kunna ställa dig frågan "varför vill jag bli läkare?", du måste ha något som driver dig hela tiden. Det blir väldigt mycket plugg och det är lätt att bara ge upp och säga "jag orkar inte".

 

Hur är kommunikationen mellan lärare och studenter?

Sarah Rolf: Det varierar. Varje kurs har en egen administration. Det leder till att vissa kurser har väldigt bra återkoppling medan andra har vart sämre. Det gäller att studenterna tar tag i det och förmedlar till kursledarna vad det är som inte fungerar.

Johanna Mickelsson: Jag tycker att det är väldigt stor skillnad på lärare. I vissa kurser är lärare mer engagerade och i andra kurser har de en mer "jag är här och föreläser för att jag måste" attityd. Det är oftast då man ser stor skillnad i kommunikationen.

 

Hur är kommunikationen mellan studentkår och studenter?

Sarah Rolf: Det är bra kommunikation, men det är väldigt mycket på Facebook ... kanske bara på Facebook. Vi brukar kommunicera via klassgruppen och då ser man också olika events. Jag har dock inte haft kontakt med studentkåren förutom att vara medlem.

Johanna Mickelsson: Jag har inte haft mycket kontakt med studentkåren, men de är väldigt inbjudande.

 

Vad har du för drömmar?

Sarah Rolf: Just nu så vill jag bara ta mig igenom läkarlinjen. Jag får frågan vad för läkare jag vill bli hela tiden men jag vet aldrig vad jag ska svara. Vi lär oss så mycket nytt och det är väldigt svårt att välja. Jag fokuserar på att hålla mina dörrar öppna.

Johanna Mickelsson: Jag tror problemet är att utomstående tror att det finns några enstaka inriktningar som läkare. Sanningen är att det finns så sjukt mycket olika inriktningar att det inte är sant! Jag har ändrat mig kanske fyra gånger. Just nu är jag inställd på ortopedi, får se om jag hinner ändra mig innan vi blir klara.

 

Har du någon förebild?

Sarah Rolf: Min pappa är ortopedisk kirurg. Han älskar verkligen sitt jobb och brinner för det. Han säger alltid "om man älskar sitt jobb så jobbar man inte, man har kul" och det är något som jag vill känna av när jag väl väljer min specialitet!

Johanna Mickelsson: Jag har ingen förebild på samma sätt som Sara, men ibland kan jag bli inspirerad av vissa föreläsare som kommer till skolan.

 

Vill du arbeta utomlands?

Sarah Rolf: Jag vill absolut göra det! Jag är uppvuxen i England och vill gärna åka någonstans, kanske inte just till England, men jag vill definitivt åka på någon utbyteskurs. Kanske Australien? Karolinska Institutet har väldigt bra möjligheter för utomlandsstudier så vi kan söka till en massa olika platser.

Johanna Mickelsson: Jag är inte väldigt sugen på det, men det kanske också ändras till framtiden.

 

Hur tror du att Karolinska Institutet skiljer sig gentemot andra läkarutbildningar i Sverige?

Johanna Mickelsson: Det vet vi att det gör. Jag tror Karolinska Institutet har lite mer konservativt studieupplägg. Många andra universitet fokuserar mer på fall-baserade föreläsningar istället för fakta.

Sarah Rolf: Jag tror den största skillnaden är att universitet som har många andra inriktningar, har fler typer av människor. Det är något som Karolinska Institutet saknar lite grann.

 

Påverkas studenter av turbulensen angående Nya Karolinska Sjukhuset i Solna?

Sarah Rolf: I och med att jag och Johanna har blivit placerade här i Huddinge tror jag inte det kommer påverka oss. Däremot kan jag tänka mig att det påverkar våra klasskamrater. Jag har hört att det är ganska stressigt. Sjukpersonalen där har mycket annat och tänka på och jag är rädd att det kan påverka studenterna negativt.

Johanna Mickelsson: Det föreläsarna säger ibland är bara att det är en kaosartad situation där borta, vilket vi redan vet. Äldre studenter säger att det är väldigt struligt och andra att det går väldigt bra. Det varierar, men vi vet egentligen ingenting.

 

Vilket moment har varit roligast och vilket har varit jobbigast?

Johanna Mickelsson: Biokemin var den jobbigaste! Det roligaste momentet var helt klart anatomin och det är nog för att vi faktiskt fått göra något praktiskt.

Sarah Rolf: Nej, biokemin var inte alls kul. Jag tycker ändå att allting har vart intressant. Vi studerar otroligt mycket, men allt blir nog värt det i slutändan!