"Äntligen är tystnadskulturen död" löd en av flera plakat vid manifestationen. Foto: Arseny Selov

Södertörnsprofessor leder upprop

Av London Rahimi
Svenska Akademien befinner sig i en kris. Johan Fornäs är professor på Södertörns högskola och är en av många som ser kritiskt på Svenska Akademiens framtid.

Johan Fornäs organiserade ett upprop där forskare krävde att Svenska Akademien omedelbart bör offentliggöra advokatutredningen, skapa öppenhet och förnyelse. De kräver också att allt som kan vara brottsligt ska polisanmälas, till exempel ekonomiska oegentligheter eller sexuella övergrepp. 731 forskare i humaniora, samhälls- och utbildningsvetenskap över hela landet och utomlands har skrivit under uppropet, som också publicerats i Dagens Nyheter.

Sara Danius var tidigare professor i estetik vid Södertörns högskola. När vi frågar Johan Fornäs om han haft kontakt med henne efter hon avgått som ständig sekreterare, svarar Johan Fornäs:

 — Inte direkt, bara korta uppmuntrande hälsningar via sociala medier.

 

När Johan Fornäs får frågan om han har något förtroende kvar för Svenska Akademien säger han att hans förtroende har krympt oerhört under det senaste halvåret. Han har dessutom inte någon respekt kvar för Svenska Akademien, utan snarare för ett par enstaka kvarvarande ledamöter. Han tillägger att medlemmarna tycks sjunka allt djupare ner i kvicksanden de själva skapat åt sig med varje steg de övriga tar.

— Nu tvivlar jag allt mer på att de ska kunna undvika en total kollaps, nerläggning eller någon form av ombildning och nystart med helt nya ledamöter. Kör de på som hittills med sitt hemlighetsfiffel förlorar de gigantiskt mycket i anseende, förtroende och faktisk kompetens. Det drabbar många hårt, från Nobelpriset och stipendierna till ordböckerna och andra språkliga och litterära resurser som behöver skötas kunnigt och trovärdigt, säger Johan Fornäs.